Mariliis Pinn • 24. november 2008 kell 22:00

Gross: lumetorm viis kolmandiku käibest

"Kaubaautod ei pääse läbi. Näiteks hommikul jäi piimaauto tulemata," ütles ta.

Grossi sõnul tal kõigi 32 kaupluse kohta küll täpseid andmeid ei ole, kuid kõigil oli probleeme ja ringid hilinesid. "Kõikide kaupadega oli probleeme. Siin ei saa logistikafirmale pahaks panna. Süüdlast ei saa otsida," sõnas ta ja seletas, et piimaringi hilinemine jäi teravamalt silma, sest selle tõttu ei olnud eile sööklas piimatoite menüüs.

Ta tõi välja, et kuigi inimesed käisid ka eile poes, ei olnud kaubad õigeks ajaks kohale jõudnud ja käive oli kuni kolmandiku võrra väiksem kui tavalistel päevadel. "Ma ei ütleks, et see katastroof on," seletas ta. "Inimesed ei uskunud tormihoiatust ja poest varusid ei soetanud," märkis Gross ja lisas, et ega ta ise ka ei uskunud, et nii hull torm tuleb.

A-Selver ASi tegevdirektor Iivi Saar ütles, et paljud hankijad ja logistikud on neile teada andnud, et tarned esmapäeval hilinevad või on päeva võrra edasi lükatud ning seetõttu võib riiulitele tekkida tühje kohti. "Eriti raske on olukord Lõuna-Eestis ning Lääne-Eestis, kus ilmastikuolud on väga kehvad," ütles Saar. "Kui esmaspäevased tarned hilinevad, võivad tekkida augud meie riiulitesse," lisas ta.

UPSi esinduse Eestis EKLT OÜ arengu- ja kvaliteedijuht Sirje Sakk lubas eile kõik pakid tööpäeva lõpuks kohale toimetada. "Kullerid ei ole kurtnud. Muidugi on rasked ilmastikuolud ja liiklus häiritud, kuid midagi ei ole kohale toimetamata jäänud," ütles Sakk. "Lihtsalt peame inimesi rohkem välja saatma ja saadetise kulud on sellega seoses suuremad," lisas ta. Sakk ei osanud öelda, kui kalliks torm neile maksma läheb.

Prügiveofirma Ragn-Sells eile raskete ilmastikuolude tõttu Eestis prügi ei vedanud, teenuse osutamine võib olla häiritud ka järgnevatel päevadel. Klientidele ei esitata ilmastikuolude tõttu osutamata teenuse eest tühisõiduarveid, teatas Ragn-Sells.

Teine suurem prügifirma Cleanaway veab prügi seal, kus see teeolude tõttu võimalik on, ütles firma juht Argo Luude. "Osaliselt ei vea, osaliselt veame, ilmaolud on sellised," nentis ta.

Eile sõitsid Cleanaway prügiautod enamjaolt linnades. "Tallinnas näiteks Pirital ei vedanud, ei pääsenud ligi. Tartus paar autot sõitsid, Viljandis sõitsid. Kuid enamik autosid seisab. Asula sees veel saab tööd teha, kuid maal on teed kinni," lisas ta.

Hetkel kuum