Strateegia, kuidas Tallinna börsilt kõva raha kokku kühveldada

17. aprill 2009, 12:03

Kindlasti olete kuulnud riskikapitalistide
peadpööritavatest tootlustest, kindlasti teate ka, et üsna tihti juhtuvad
riskikapitalistide investeeringud väärtusetuks muutuma.

Riskikapitalistide kaotatud investeeringud teevad aga suure kuhjaga tasa õnnestunud investeeringud. Täna on meil Tallinna börsil sisuliselt kõigil võimalus olla ise riskikapitalist ja osta sealt riskantseid aktsiaid, mille tõusupotentsiaal on aga väga suur. Sealjuures võib meie riski isegi oluliselt väiksemaks hinnata, kui riskikapitalistide oma.

Niisiis, valime näiteks välja Arco Vara, Baltika, Olympic EG ja Tallinki aktsiad. Allpool toodud tabelis on toodud mitu korda on umbkaudu vastavate ettevõtete P/B (turuväärtus jagatud omakapitaliga) ja eilsed aktsiate hinnad võrreldes 2007 aasta kuuenda veebruariga (viimatine kõrgtase) kukkunud.

kirjutamata uudis

Teame, et siiani on majandus ja börsid liikunud lainetena, mis tähendab, et võime loota ka nende aktsiate kerkimist mingi aja - näiteks mõne aasta - jooksul praeguselt tasemelt ehk umbes sama palju kordi nagu nad on oma tipptasemelt kukkunud. Aga meil on mure - äkki mõni neist läheb pankrotti. Selleks me oma raha ainult ühte ettevõttese ei panegi, meil on neid neli.

Oletame nüüd, et meil on 40 000 krooni, investeerime igasse ettevõttesse 10 000 krooni. Me oleme tagasihoidlikud ja üle 15-kordse kasvu oma stsenaariumites ette ei näe. Järgnevates tabelites on näidatud meie teenistus sõltuvalt keskmisest aktsia hinna kasvust ja pankrotti minevatest ettevõtete arvust (lõppväärtus on investeeringu lõppväärtus).

Mitte ühtegi pankrotti: Üks ettevõtte neljast läheb pankrotti:

01c

K01cu01bi kaks ettevõtet läheb pankrotti: Kui kolm ettevõtet läheb pankrotti:

23c 23c

Kui kõik juhtuvad pankrotti minema kaotame me muidugi ka kogu oma raha.
Aga üldpilt ei olegi ju eriti paha või kuidas - väga ebatõenäolisel ja halval juhul (kolm pankrotti) teenime viiekordse kasvu juures 25% tootlust, mis tegelikult oleks mõne aasta kohta tavaolukorras ju üsna hea.
Reaalsem oleks aga arvestada, et kui kriis jätkub veel kaua ja üks neist neljast ei suuda sellega hakkama saada, siis selles olukorras teeniksime viiekordse kasvu juures 275% tootlust, 10-kordse keskmise aktsia hinna kasvu juures aga juba 650% tootlust.
Ja muidugi ei pruugi me ka täna turule tormata, võime veel vabalt oodata, sest märke paranemisest ei ole ja aktsia hinnad püsivad arvatavasti mitmeid kuid veel all. Sellega saame aga rohkem infot ja muudame oma riski väiksemaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. September 2009, 10:01
Otsi:

Ava täpsem otsing