Aivar Hundimägi • 20. detsember 2009 kell 21:00

Rikaste TOP: Parketitootja Igor Izraeljan

Eelmine aasta ei olnud talle küll enam nii edukas kui aasta 2007. Aga edukam kui paljudel teistel ettevõtjatel, sest tal õnnestus edetabelis oma kohta parandada.

Izraeljanile kuuluva Technomar & Adremi käive vähenes 14% ja puhaskasum 42%. Tuludest 61% teenitakse puittaara ja puitaluste tootmisega. Ekspordiks läheb 93% toodangust, valdavalt Euroopa Liitu. Suuremad eksporditurud on Saksamaa, Rootsi, Ukraina, Holland, Poola, USA. Ühendriikidesse müüakse köögimööbli detaile. Kaablitrumlite tootmise osas võis aga ettevõte kiidelda, et oli selles valdkonnas maailmaturul suuremate tegijate seas.

Eelmisel aastal suurenes Ukraina osatähtsus. Seal tegutseb ka üks kolmest Technomar & Adremi tütarfirmast Esta Parket, mis turustab Eestis toodetud parketti.

Kontserni kuuluvad veel AS Keemiakaubandus ja Tallinnas Lasnamäel asuvat Idakeskust omav Tasmo Ärigrupp.

Parketitootmisega alustas Izraeljan 2006. aasta suvel. Sel eesmärgil investeeris ta 150 miljonit krooni ning Esta Parketi kaubamärgi all turustatavat parketti toodetakse Tallinnas Vana-Narva maanteel asuvas tehases.

Izraeljani praegune olulisem ettevõte Technomar & Adrem alustas 1992. aastal. Esmalt vahendati Venemaa vineeritööstuse toodangut ja algusaastatel kuulusid omanikeringi ka äripartnerid - Luksemburgi firma Western Technology ja soomlaste Ewec Oy. Ühisfirma on Izraeljanil olnud ka sakslastega.

2002. aasta alguses ostis Izraeljan EVEA Panga endise liisingufirma, mis siis kandis nime ALG Liising. Selle firma aktsiad olid pärast EVEA Panga pankrotistumist olnud panga kunagiste juhtide Boriss Špungini ja Anatoli Beilinsoni, siis Špungini abikaasa ja lõpuks ühe Moskvas elanud naisterahva omanduses. Izraeljan teadis hästi, mida ta ostab, sest ta ise kuulus EVEA Panga nõukogusse ja oli omanikeringis.

Pärast ostu avas Technomar & Adrem ALG Liisingule 100 miljoni krooni suuruse krediidiliini, mis aitas tegevusmahte kasvatada. Ettevõttes on kaasaktsionärid ALG Liisingu juhid, kellega koos omatakse ka kinnisvaraarendusega tegelevat Sorensen Investi.

Idakeskust omava Tasmo Ärigrupi ostis Izraeljan 2002. aasta septembris 80 miljoni krooni eest Abram Beinensonilt, kes vene keelt kõnelevate Eesti ettevõtjate seas on tuntud tegija.

Beinenson otsis pärast Idakeskuse müüki teenitud rahale sobivaid investeerimisprojekte. Näiteks pakkus ta koos Anatoli Kanajeviga konkurentsi Vjatšeslav Leedole Tallinnas Vabaduse platsi all parkla arendamisel. Samuti osales ta Tallinna Teenindusmaja ostukonkursil, mille võitsid Tallinki suuromanikud. Beinenson oli ka EVEA Panga omanike seas ja kuulus panga nõukogusse

Hetkel kuum