Sirje Rank • 7. juuni 2010 kell 9:58

Wahlroos: lõpetame vaeste toetamise!

Me ei saa inimesi enam maksustada senisel kujul ega toetada edasi vaeseid ja lõhutud perekondi, ütles Sampo kontserni juht Björn Wahlroos Financial Timesile.

"Me ei saa inimesi enam maksustada senisel kujul ja me ei saa toetada seniselt edasi vaeseid ja lõhutud perekondi," lausus Wahlroos intervjuus Financial Timesile. "Asi pole selles, et tõsiselt kardetaks, et riigid ei maksa oma võlgu tagasi. See on usalduskriis Euroopa sotsiaalse mudeli vastu,“ lisas Wahlroos.

Euroopa majanduse aitaks tema hinnangul kiiremini jalule liberaliseerimine. Wahlroos nendib, et kui majandusaktiivsus investeerimispanga Lehman Brothers kollapsi järel peaaegu seiskus, alahindasid paljud seda, kui kiiresti finantssüsteem uuesti jalad alla saab.

"Enamus neid Keynes’i toetavaid šarlatane arvas, et kuna nad varem selliseid numbreid pole näinud, on tegemist kõige hullema majandusolukorraga. Tegelikult nad alahindasid seda, kui kiiresti kapital tänapäeva maailmas muutustele reageerib," ütles suurettevõtja.

Wahlroos, kelle juhitav grupp omab ka viiendikku Skandinaavia suurimast pangast Nordea, kritiseeris ühtlasi intervjuus ka Euroopa Keskpanka, millel pole tema sõnul ei ressursse ega mandaati Euroopa probleemide lahendamiseks. Hinnastabiilsuse hoidmine on liiga kitsas eesmärk. Wahlroosi ütlust mööda on Euroopa Keskpangas nappus tõeliselt pädevatest ökonomistidest.

Hetkel kuum