Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Silvano tuulutab kogunenud raharulle

  "See on Silvano poolt tervitatav otsus. Eks aktsiate tagasiostuprogramm on pikemaajaline ja sel on oma reeglistik. Tavaliselt juhtub see, et ostetakse tagasi turuhinnaga, sest tekib täiendav nõudlus. Täna (eile - toim) on seda näha olnud, et aktsia hind on tõusnud. Ma arvan, et kõik aktsionärid tervitavad sellist sammu," kommenteeris Silvano aktsiaid omava ettevõtte Alta Holding OÜ juhatuse esimees ja Silvano vana peremees Indrek Rahumaa.
  Hiljuti sunniviisiliselt Silvanost loobuma pidanud Rahumaa sõnul on aktsiate tagasiostmine sisuliselt sama mis dividendi maksmine. "Ettevõte jagab kapitali välja. Tõenäoliselt on sellise sammu taga tugevad finantstulemused," lisas ta.
  "Täna (eile - toim) on aktsia hind juba kõvasti kerkinud. Need mõjud aktsiaturule peaksidki olema kiireloomulised, nagu nad ka praegu on," lisas ta.
  Ettevõtte suuraktsionär Toomas Tool ei soostunud teemat kommenteerima. "Rääkige juhtkonnaga. Iga aktsionär teeb oma otsused ise," märkis Tool.
  Silvano juhatuse liikme Märt Meeritsa sõnul on dividendide maksmise ja aktsiate tagasiostu otsused olemuslikult erinevad. "Ma ei pea õigeks ettevõtte ebaregulaarset dividendipoliitikat. SFG aktsia võiks olla dividendiaktsia, mis maksab dividende kord aastas vastavalt korralise üldkoosoleku otsustele. Antud juhul loob ettevõte võimaluse, kuid mitte kohustuse oma aktsiaid omandada. See on märk ühest küljest ettevõtte tugevast finantspositsioonist, kuid ka sellest, et ettevõtte kapitalistruktuur vajab ümberkorraldamist, praegusel juhul juhul siis omakapitali vähendamist," kommenteeris ta.
  Meeritsa sõnul rakendub juhatuse aktsiate tagasiostu eelnõu võrdselt kõigile aktsionäridele. "Ettevõte saab oma aktsiaid omandada siis, kui selleks on olemas vaba raha. Tagasiostetavate aktsiate kogustele kehtivad piirangud, mis tulenevad eurodirektiividest. Selleks, et aktsiate tagasiostuprogramm oleks maksimaalselt erapooletu, on eelnõu järgi juhatusel kohustus nimetada aktsiate tagasiostuagent - selleks võib olla maaklerfirma või pank," selgitas Meerits.
  Tulevikust rääkides ütles Meerits, et ettevõttel on plaan müüki laiendada. "Oleme sulgenud kahjumlikud tegevussuunad, töötame frantsiisipartnerite mudeliga SRÜ riikides ning oleme suurendanud tootmismahtu selle aasta esimeses ja teises kvartalis," rääkis Meerits.
  LHV analüütiku Nils Vaikla sõnul peaks see aktsiate tagasiost olema investoritele positiivne uudis.
  "Aktsiate tagasiostu näol makstakse ettevõtte aktsionäridele ettevõtte arvelduskontol olev raha välja, seetõttu on oma aktsiate tagasiost võrreldav dividendi maksmisega. Tagasiostuprogrammi korral ei maksta kasumit välja mitte rahas, vaid investori portfellis oleva aktsia väärtus kasvab, kuna väheneb vabalt kaubeldavate aktsiate arv. Sama suure kasumi korral suureneb kasum aktsia kohta. Muude tingimuste samaks jäädes muutub ettevõtte aktsia näiteks P/E suhtarvu põhjal odavamaks," märkis Vaikla.
  Silvanol on ette näidata kena kasv teises kvartalis. Silvano FG käive kasvas ligi 31 protsenti, 26,7 miljonile eurole. Teise kvartali lõpu seisuga tegutses Silvanol 49 pesupoodi ja 320 frantsiisipoodi. Frantsiisipoodide poolaastakäive kasvas aastaga enam kui 42 protsenti ja jaemüük kahanes 11 protsenti. Puhas kassajääk küündis enam kui 16 miljoni euroni.
  Silvano väikeaktsionärid juhatuse kava väga kommenteerida ei soovi.
  Silvano väikeaktsionär Meelis Kangur on küsimust kuulde veidi ehmatanud. "Ma ei tahaks üldse kommenteerida. Olen jah kursis selle uudisega, aga ma ei tea veel, mis ma teen, kas müün või ei. Praegu müügiplaane pole. Arvan, et küsimus on selles, et mitte dividende maksta. Aga mis sealt täpselt välja koorub, seda ei tea veel ju," märkis Kangur.
  Silvano üks suuraktsionär SEB pank ei soovinud plaani kommenteerida, kartes, et seda võidakse turu mõjutamisena lugeda. Samuti keeldusid mitmed väikeaktsionärid kommentaaridest.
  Tallinna börsile raha paigutavate investorite jaoks on pakkunud sel aastal kõige enam positiivseid emotsioone kaks ja pool korda kallinenud Silvano FG aktsia. Lisaks mõned nädalad tagasi laekunud 31 miljonile kroonile dividendidele teatas pesutootja ja -turustaja, et on valmis ostma kuni 248 miljoni krooni eest tagasi omi aktsiaid.
  Esiteks kinnitab see, et ettevõtte kapitalistruktuur ja rahavood on nii tugevad, et selliste summade väljamaksmine ei tohiks ettevõtte jaoks probleeme tekitada. Teiseks, et Silvanol ei ole lähiajal ees laienemisi ja ülevõtmisi. Kolmandaks, et ettevõtte arvates on parim koht turul raha paigutada iseenda aktsiad.
  Kuna tagasiostetavate aktsiate hinnalaeks on Silvano juhid määranud neli eurot ehk praegusest hinnatasemest arvestades ca poole kõrgema hinna, võiks väärtpaberi suuremad kukkumised olla programmi lõpuni (30. juuni 2011) limiteeritud. Samas võib väärtpaberil tekkida raskusi 4 eurost üleronimisega, juhul kui väga head majandustulemused suudavad aktsia sinna välja kanda.
  Skeptikud võivad küsida, et mis saab siis, kui see tagasiostuprogramm on korraldatud vaid seetõttu, et mõni ettevõtte suuromanik, näiteks Toomas Tool, soovib osa oma aktsiaid hea hinnaga maha müüa.
  Tõsi, aktsiaid võivad tagasiostuprogrammi ajal müüa kõik. Suuri aktsiamüüjaid pannakse alati tähele ning seetõttu ei julge suuromanikud tõenäoliselt väga suuri koguseid siiski müüma hakata. Ega nad seda tegelikult saagi, kuna Silvano võib päevas tagasi osta aktsiakoguse, mis moodustab maksimaalselt neljandiku väärtpaberi keskmisest päevakäibest.
  Autor: Kaisa Tahlfeld
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
USA aktsiaturg: Nasdaq keeras kaotuse võiduks
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Tänast börsipäeva miinusega alustanud Nasdaqi liitindeks tegi kannapöörde ja sulgus 1,75% rohelises; Dow Jones ja S&P jäidki punasesse.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.