24. november 2010 kell 8:20

S&P langetas Iirimaa reitingut

Reitinguagentuur Standard & Poor’s langetas Iirimaa reitingut kahe taseme võrra, negatiivse perspektiiviga.

„Iirimaa valitsuse laenuplaan ületab meie eelmised prognoosid pankade kapitalisüstide osas Iirimaa probleemsesse pangandussüsteemi,“ ütles S&P oma avalduses eile hilisõhtul. Reitingu alandamine peegeldab ühtlasi riski, et Euroopa Liidu plaanitav finantsabi ei pruugi peatada kapitali põgenemist Iirimaalt.

S&P kärpis Iirimaa pikaajalist reitingut tasemele A tasemelt AA- ja lühiajalist reitingut tasemele A-1 tasemelt A-1+. Sellega on Iirimaa viie taseme võrra kõrgemal Kreekast, millel on kõige kõrgem riskitase.

Iirimaa plaanib järgmise nelja aastaga vähendada eelarvedefitsiidi 3 protsendini SKP-st. Selle aasta puudujääk on 12 protsenti SKP-st, koos pangandussektori päästmisega seotud kuludega aga 32 protsenti SKP-st.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum