Hiina hakkab juhtima IPOde võidukäiku

Fredy-Edwin Esse 08. märts 2011, 00:00

Ernst & Young avaldas värske uurimuse, milles leitakse, et arenevat turud nagu Hiina veavad ka sel aastal globaalset IPO-turgu, kuid tee võib kohati olla üpriski künklik. Ernst & Youngi andmetel koguti 2011. aasta kahe esimese kuuga 193 IPOga 25,3 miljardit dollarit, mida vedasid energia-, tööstus-, materjali- ja tehnoloogiasektorid. Sellest paremat algust pole veel olnud.

Suurem rõhk langeb Aasia börsidele. Aasta kahe esimese kuuga teeniti USAs 26 IPOga 9 miljardit dollarit. Samas on veebruari lõpu seisuga USAs 150 firmat, kes on juba IPO avalduse sisse andnud ja kes kokku peaksid teenima umbes 42 miljardit dollarit.

Sama ajaga kogusid kaheksa firmat Shanghai börsil kokku 4 miljardit dollarit ja Hiina Shenzheni börsil koguti 51 IPOga 6,5 miljardit. Erns & Young ennustab, et terve aasta peale teenivad ettevõtted näiteks Hongkongi börsil üle 50 miljardi dollari, seda suuresti tänu maavaradega seotud firmadele. Teiste seas plaanib sel aastal enda aktsiad Hongkongis avalikuks teha ka kuulus Itaalia moelooja Prada, sest võrreldes koduturu Itaaliaga on Hongkong kordi likviidsem.

Ent ees seisavad ka probleemid. IPOsid hakkavad mõjutama globaalsed sündmused, nagu Lähis-Ida pinged, Hiina inflatsiooniprobleemid ja Euroopat räsiv võlakriis. Ernst & Young toob välja, et näiteks Londonis on sel aastal juba ära jäetud nelja Vene firma IPOd, sest turg ei ole enam nii hea kui läinud aasta lõpus. "Kõik eespool nimetatud probleemid mõjutavad turge ja sellest tulenev volatiilsus teeb IPO ajastamise raskeks," ütles Ernst & Youngi IPO-spetsialist David Wilkinson.

Ernst & Young prognoosib, et tänu suurtele erastamisprojektidele on riikidest nagu Poola, Tšehhi ja Venemaa oodata väga tugevat IPOde sadu. Wilkinsoni sõnul võib Hiina IPOde maht raugeda järgmisel paari kuul, kuid sellele vaatamata on Hiina ikkagi kasvumootoriks kogu maailmale.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:49
    Otsi:

    Ava täpsem otsing