Arvo Sarapuu sai taas vähem hääli kui abikaasa Kersti

Väinu Rozental 08. märts 2011, 14:40

Riigikokku kandideeris ka mitmeid lähisugulasi – näiteks parlamendi praegune liige Arvo Sarapuu ja tema abikaasa, Paide praegune linnapea Kersti Sarapuu võtsid justkui omavahel mõõtu tegelikult juba teist korda.

Ja nii nagu 2007. aasta valimistel, sai Kersti Sarapuu ka tänavu rohkem hääli. Tookord kandideerisid keskerakondlastest abikaasad koos Järva- ja Viljandimaa piirkonnas ning häältesaagi skoor jäi 943:913 Kersti Sarapuu kasuks. Seekord otsustas perepea Arvo Sarapuu kandideerida Jõgeva- ja Tartumaa piirkonnas, ent manööver ei toonud edu – Arvo Sarapuu sai 874 häält ja Kersti Sarapuu kogus juba tuttavas valimispiirkonnas 997 häält. Kumbki Sarapuudest riigikokku ei pääsenud.

Seevastu teisel abielupaaril, Jaansonitel läks häälte kogumisega vastupidi. Reformierakondlane, endine tippsõudja Jüri Jaanson lõi pika puuga oma abikaasat ja endist treenerit, sotside leeri kuuluvat Tatjanat. Jüri Jaanson kogus Harju- ja Raplamaa valimisringkonnas 1177 häält ja abikaasa sai Pärnumaalt 277 häält. Jüri Jaanson on praeguse seisuga riigikogu liige.

Riigikokku kandideerijate hulgas oli ka vähemalt kolm isa-poja tandemit, kes siiski ühes ja samas valimisringkonnas teineteisega ei võistelnud. Kui Edgar Savisaar tegi oma tipptulemuse (23 012 häält), siis ilmselt ei pea ka tema poeg, ettevõtja Erki Savisaar silmi maha lööma – 969 häält esimese korra kohta pole sugugi paha tulemus.

Teist korda osalesid riigikogu valimistel keskerakondlased, isa Valeri Korb ja poeg Mihhail Korb. Praegune riigikogu liige Valeri Korb sai taas riigikokku, kogudes Ida-Virumaalt 3592 häält (2007. aastal sai ta 4039 häält). Tallinna Kristiine linnaosa vanem Mihhail Korb kogus seekord 915 häält ehk eelmistest valimistest üle kahe korra enam (tookord sai ta 420 häält).

Hoopis tagasihoidlikuma häältesaagiga pidid rahulduma aga Erakonna Eesti Kristlikud Demokraadid liikmed, isa Toivo Teekel ja poeg Veiko Teekel. Võru Baptisti koguduse pastor Toivo Teekel sai 395 ja Viljandi Baptisti Koguduse koorijuht Veiko Teekel sai 150 häält.

Tuntuim isa-tütre tandem, kes juba teist korda riigikogu valimistel osales, on Tartu linnavolikogu esimees Aadu Must ja riigikogu liige Kadri Simson. Kui 2007. aastal edestas isa napilt tütart (Aadu Must sai 2088 ja tütar Kadri 2008 häält), siis seekord võitis tütar veenvalt isa – Kadri Simsonile andis oma hääle 3853 pärnumaalast ja Aadu Mustale andis oma hääle 1901 tartlast. Valijate usaldus on mõlemale taganud koha riigikogus.

Roheliste Erakonna nimekirjas kandideeris aga kolm Lotmani. Isa, riigikogu praegune liige Aleksei Lotman sai 1492 häält (2007. aastal 1316 häält) ja tema tütred Silvia Lotman ja Aliine Lotman vastavalt 309 ja 85 häält. Kui täpne olla, siis kandideeris tänavu riigikokku suisa neli Lotmani. Aleksei vend, IRLi liige Mihhail sai Tartu linnast 760 häält (2007. aastal 559 häält).

Riigikokku kandideerinud lähisugulastest tasub ehk nimetada veel Saare vallavanemat Jüri Morozovit ja tema vennatütart, Ülenurme vallavolikogu liiget Jana Morozovit. Mõlemad kuuluvad Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda ning mõlemad kandideerisid Jõgeva- ja Tartumaa valimisringkonnas. Vähemalt seekord saatis edu staažikamat poliitikut: Jüri Morozov sai 1144 häält ja Jana Morozov 253 häält.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. March 2011, 14:40
Otsi:

Ava täpsem otsing