Citigroup tahab korralikku aktsiat

Romet Kreek 23. märts 2011, 00:00

Selle sammuga soovib USA valitsuse suurima rahasüstiga päästetud pank saada endale korralikku aktsiat. Tinglikult võib kuni viis dollarit maksvaid aktsiaid nimetada penniaktsiateks, mille peale institutsionaalsed investorid hästi ei vaata. Küll aga meeldivad seda liiki aktsiad spekulantidele. Citigroupi aktsia maksis 21. märtsil 4,43 dollarit.

"See parandab natukene Citigroupi räsitud ilmet," teatas Legal & General Investment Managementi analüütik David Knutson Reutersile. "Nad teevad seda reklaami eesmärgil."

"Kui aktsia on nii madala hinnaga, siis on õhus midagi, mis ütleb, et miski ei ole nii hea tervise juures, kui peaks olema," ütles Holland & Co juht Michael Holland Reutersile.

"Majanduslikust aspektist pole tagurpidi splitil mõtet - see on vaid psühholoogiline," kinnitas Holland.

Citigroupil on umbes 29 miljardit aktsiat, millest aktsia tagurpidi spliti järel jääb alles 2,9 miljardit.

Dividend. Teise üllatusena hakkab pank dividendi maksma. Kvartalidividendi ei ole makstud alates 2009. aastast. Iga uue aktsia kohta makstaks üks USA sent kvartalis dividendi. See dividend on pigem sümboolne, kuna aktsia dividenditootlus on sõna otseses mõttes üsnagi nullilähedane. Aastas kulub dividendideks 116 miljonit dollarit ehk umbes üks protsenti 2010. aasta kasumist. 2006. aastal maksis pank 10 miljardit dollarit dividendi ehk 45 protsenti aastakasumist.

Mullu oktoobris ütles panga juhatuse esimees Vikram Pandit, et pank ei tagasta aktsionäridele kapitali kuni 2012. aastani.

"Citi on fundamentaalselt teistsugune kompanii kui kolm aastat tagasi," teatas Pandit.

"Tagurpidi aktsiasplit ja dividendi maksmise taastamise kava on olulised sammud tagastamaks aktsionäridele dividendi, olgu siis dividendi või aktsiate tagasiostu teel 2012. aastal."

Suurte pankade kapitaliplaanid (ja dividendide tõstmised) peavad leidma heakskiidu keskpangalt. JPMorgani juhatuse esimees Jamie Dimon teatas läinud nädalal, et nad suurendavad dividendi viielt sendilt 25-le ja alustavad 15 miljardi dollari eest aktsiate tagasiostuprogrammi.

Mullu kopsakas kasum. Citigroup teenis 2010. aastal 10,6 miljardi dollari suuruse kasumi. 2008. aastal oli panga kahjum 19 miljardit dollarit ja ka 2009. aasta lõppes kahjumiga (1,6 miljardit dollarit).

Mida arvata Citigroupi aktsiast? Aktsia hinna-kasumi suhe on 12,5. Panganduses vaadatakse

P/E suhte asemel rohkem P/B ehk hinna-raamatupidamisväärtuse suhet. See on Citigroupil 0,79. Alla 1 näit võib tähendada kahte asja - aktsia on odav või panka suhtutakse negatiivselt. Esimese kvartali tulemused avaldab pank 18. aprillil.

JPMorgani aktsia on Citigroupi omast soodsamalt hinnatud. JPMorgani P/E suhte näit oli 11,5, kuid P/B näit oli 1,06. JPMorgani dividenditootlus oli 0,4 protsenti. Ma ei ole vaimustuses USA pankade aktsiatest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:50
Otsi:

Ava täpsem otsing