Hannes Sarv • 5. aprill 2011 kell 14:47

Politsei pidas kinni tuntud firmade matja Silver Eensaare

Politsei pidas eile kriminaalasja raames kahtlustatavana kinni firmade likvideerijana tuntud Silver Eensaare. Teda kahtlustatakse karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb usalduse kuritarvitamist.

„Kahtlustuse täpsemat sisu hetkel uurimise huvides kommenteerida ei saa. Praegu käib tõendite kogumine ja analüüsimine,“ vastas Äripäeva küsimustele Põhja Ringkonnaprokuratuuri pressinõunik Maria-Elisa Tuulik.

Kahtlustatavana saab Eensaart kinni pidada kuni 48 tundi, lisas prokuratuuri pressiesindaja ega täpsustanud, millal Eensaar vabaneb. Eensaart ennast telefoni teel tabada ei õnnestunud. 

Usalduse kuritarvitamise paragrahv, mille alusel alusel teda kahtlustatakse, puudutab õigust käsutada teise isiku vara. Samuti õigust võtta teisele isikule kohustusi. Kui sellise õiguse ebaseaduslik kasutamine toob kaasa varalise kahju, võib seda seaduse järgi karistada rahaliselt või kuni viieaastase vangistusega. Juriidilise isiku puhul on võimalik määrata rahaline karistus. 

Eensaar on tuntud firmadematja. Oma karjääri jooksul on ta aidanud mitmetel prominentsetel ettevõtjatel probleemsete äridega tegeleda ja neid likvideerinud.

Viimati pälvis Eensaar tähelepanu novembris, kui temast sai Adu Haki Wolmreks Ehituse ja Kristiine Ehituse petuskeemis osalenud firma Merkton Ehitus likvideerija. Tänu Wolmreksi ja Merktoni skeemile jäid paljud alltöövõtjad riigihankeobjektidel üle Eesti rahata. Haki lõi riigihangetel edukate Wolmreksi ja Kristiine Ehituse kõrvale eraldi firma Merkton Ehituse ja palus alltöövõtjatel lepingud sõlmida just sellega. Ajal, mil alltöövõtjad hakkasid lõplikult mõistma, et ei Wolmreks ega Kristiine Ehitus ning lepingupartner Merkton ei suvatse tööde eest tasuda, oli Haki juba Merktoni likvideerijast Eensaarele üle andnud.

Mullu oktoobris kirjutas Äripäev Eensaarest seoses Ekspress Grupi suuromanikule Hans H. Luigele kuulunud Julianus Inkassoga tehtud tehingutega. Inkassofirma aktsiad liikusid LHV Panga esindajakontole. Päev enne seda sai ettevõtte emafirma Julianus Grupi juhiks Eensaar. 

2010. aasta kevadel palkas Gild Fund Management Eensaare võlgades Q Vara juhatuse liikmeks.

Eensaare nimi jooksis läbi ka suvel ilmunud Äripäeva artiklist, mis paljastas Eesti ärimeeste seosed Varna linna kuritegeliku grupiga. Eensaar oli ühe Bulgaarias kinnisvaraäri ajanud ettevõtte juhatuses.

Tal on oma roll ka transiidiärimeeste Endel Sifi ja Anatoli Kanajevi tülis. Nimelt müüs Siff 2009. aastal oma osaluse N-Terminalis salapärasele investorile ja Kanajev kahtlustas, et tegelikult Siff osalusest ei loobunud. Eensaar oli Sifilt osaluse ostnud firma juht.

Eensaar oli enne pankrotistumist ka näiteks Rein Kilgile kuulunud kinnisvarafirma L.Rei juht.

Ta on aidanud Madis ja Mart Habakukke, kui nad asusid likvideerima McDonald’s Eestiga vaidlustesse sattunud kinnisvarafirmat Aaber Kinnisvara.

Kelmusesüüdistusega oli Eensaar kohtu all ka selle aasta alguses. Harju maakohus lõpetas aga selle kohtuasja kuriteo aegumisega seoses tänavu veebruaris. Praegune kahtlustus ja veebruraris lõpetatud kohtuasi ei ole omavahel seotud. 

Hetkel kuum