22. juuni 2011 kell 10:17

IMF hoiatas Hispaaniat

Rahvusvaheline Valuutafond IMF nõuab, et Hispaania peab suurendama jõupingutusi majanduskriisist väljatulekuks, vahendab Bloomberg.

„Majanduse taastumine ei ole täielik ja riskid on märkimisväärsed,“ ütles IMF oma iga-aastases Hispaaniale antud hinnangus. Fondi sõnul on Hispaania 21-protsendiline tööpuudus „mitteaktsepeeritavalt kõrge“.

Hispaania valitsus on juba läbi viimas viimase 30 aasta suurimaid eelarvekärpeid, tõstes pensioniiga ja vähendades vallandamistasusid. Viimase sammuna muutis peaminister Jose Zapatero kulude kokkuhoidu võimaldavaid palgaläbirääkimiste reegleid.

„Finantstingimused võivad edaspidi veelgi halveneda, peegeldades suurenevat muret eurotsooni võlakriisi üle,“ teatas IMF. „See võib lisada survet Hispaania riigi ja pankade rahastamiskuludele, mis omakorda võib mõjutada reaalmajandust.“IMF-i arvates on Hispaania majanduse probleemideks nõrk produktiivsuse kasv ja halvasti funktsioneeriv tööturg. Läbi tuleb viia finantssektori reform ja tugevdada tööturu reforme.

„Ma ei näe et me peaksime tegema muutusi,“ ütles Bloombergile Hispaania rahandusminister Elena Salgado. „Tööturu reformide tuum on juba paigas.“ Valitsus on lubanud vähendada eelarvedefitsiiti sel aastal 6 protsendile SKP-st ja 3 protsendile aastaks 2013. IMF-i hinnangul vajavad keskmise perspektiiviga esemärgid lisameetmeid. IMF-i hinnangul suureneb majanduskasv keskmises perspektiivis järk-järgult 1,5 ja 2 protsendile. Hispaania valitsus on optimistlikum, nimetades kasvunumbriteks sel aastal 1,3 protsenti ning järgnevatel aastatel 2,3 ja 2,4 protsenti.

Hispaania 10-aastaste võlakirjade tootlus langes täna 5,475 protsendile võrreldes eilse 5,49 protsendiga, vahe Saksamaa võlakirjadega tõusis 249 baaspunktilt 251 baaspunktile.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum