Insaiderite ostulaine jätkub

Fredy-Edwin Esse 06. juuli 2011, 00:00

Erinevalt muu maailma aktsiaturgudest, kus massilisem müügilaine sai alguse aprillis, on Tallinna aktsiaturg pidevas langustrendis olnud alates veebruari teisest poolest. Selle ajaga on Nasdaq OMXT indeks tulnud 786 punkti pealt enam kui 100 punkti ehk 15% võrra allapoole, liikudes eile 668 punkti taseme ümber.

Selline langus on läinud aastal maailmas tõusu poolest kolmandat börsi oluliselt odavamaks muutnud ning minu jaoks on isegi üllatav, et uus ostulaine pole veel börsilt üle käinud. Ilmselt on asi ka ajastuses ning suvel ei maksa liialt loota, et nüüd tullakse suure rahaga peale.

Samas tasub meeles pidada vana tõde, et osta siis, kui teised müüvad, ja müü siis, kui teised ostavad. Paistab, et just selle maksiimi järgi on paljud börsifirmade insaiderid ka talitamas, sest pärast mais tehtud suuroste on enda firma aktsiaid asunud ostma juba teised insaiderid.

Juunis sooritas finantsinspektsiooni andmeil kokku neli Tallinna börsifirma insaiderit temaga seotud firma aktsiatega tehinguid - Endel Palla osts Harju Elektri aktsiaid, Jüri Kraft Tallinna Kaubamaja aktsiaid, Silver Kaur müüs Premia aktsiaid ja Lauri Kustaa Äimä ostis Premia aktsiaid. Kokku kulutasid kolm meest aktsiate ostuks üle veerand miljoni euro, millest, tõsi küll, enamiku kulutas Tallinna Kaubamaja nõukogu liikme Gunnar Krafti isa Jüri Kraft.

Atraktiivsed hinnad. Kraft ostis talle 100% kuuluva OÜ Viromeena kaudu juunis kuue tehinguga kokku 223 456 euro eest aktsiaid. Paraku polnud ta ise kommentaarideks kättesaadav. Ühendust ei saanud Äripäev ka 20 750 euro eest Kaima Capital Eesti Premia kaudu aktsiaid soetanud Lauri Kustaa Äimäga.

Harju Elektri aktsiaid 26 230 euro eest soetanud firma nõukogu esimees ja arendusdirektor Endel Palla ostis enda sõnul aktsiaid just soodsa hinna tõttu. "Aktsia hind tundus olevat atraktiivne ja soodne ning arvan, et praegu oli õige aeg ostmiseks," arvas Palla, kuid lisas, et tuleviku väljavaadete avalikustamisest ta oma ametikoha tõttu hoidub.

Müük isiklikel põhjustel. Ainus insaider, kes juunis oma aktsiaid müüs, oli Premia juhatuse liige Silver Kaur. Kokku müüs Kaur talle kuuluva firma Freespirit OÜ kaudu 18 426 euro väärtuses Premia aktsiaid, keskmiselt 0,83eurose aktsiahinnaga. "Müüdud Premia Foodsi aktsiate hulk moodustas kõigist minu omanduses olevatest Premia Foodsi aktsiatest väikese hulga ning otsus müüa sündis isiklikel põhjustel," põhjendas Kaur aktsiate müüki.

Loodetavasti ärgitavad Tallinnas aktiviseerunud insaiderite ostutehingud aktsiaid ostma ka teisi turuosalisi, kes tooksid OMXT indeksi madalseisust välja. Võib ju järeldada, et insaideritel on firmast parem ülevaade, nad oskavad ettevõtet adekvaatsemalt hinnata ja teavad, kui olukord peaks paremaks minema. Kerget ostumeeleolu ja languse peatumist on viimase pooleteise nädala jooksul saanud juba täheldada, kuid ilmselt tugevat taastumist enne augustit veel ei toimu. Seni saab igaüks ise finantsinspektsiooni kodulehelt järele vaadata, milliseid vangerdusi insaiderid Tallinna börsil teevad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing