19. juuli 2011 kell 9:12

Euroopa reitinguagentuur alustab juba 2012

Euroopa saab oma reitinguagentuuri juba tuleval kevadel.

Kriitikute väitel on USA reitinguagentuurid Moody’s, Standard & Poor’s ja Fitch peasüüdlased praegustes börsiturbulentsides. Nende tööviisid on väidetavalt läbipaistmatud ning antavad hinded raskesti hoomatavad. Kreeka, Portugali ja Itaalia tasemete järjestikuse alandamisega on agentuurid kriitikute väitel eurokriisi ainult teravdanud.

Majandusajakirja Capital andmetel on Euroopa reitinguagentuuri plaan küps. Esimesi sõltumatu fondina tegutsema hakkava agentuuri hinnanguid on oodata juba 2012. aasta II kvartalis. Reitingute kulud jäävad erinevalt USA mudelist mitte väärtpaberite väljalaskjate vaid investorite kanda. Euroopa reitinguagentuuri heaks hakkab töötama 1000 inimest üle maailma. Agentuuri rajamine läheb maksma ligi 300 miljonit eurot. Stardikapitali eest hoolitsevad Euroopa rahandusettevõtted. „2011. aasta lõpuks saab kokku konsortsium kuni 25 osalejaga, kellest igaüks investeerib 10 miljonit eurot,“ tsiteerib Capital agentuuri ülesehitusega tegelevat Markus Kralli. Euroopa agentuuri teenused tulevat Kralli sõnul koguni poole odavamad kui USA konkurentide omad.

Autor: Katri Soe-Surén

Hetkel kuum