Anne Oja • 19. juuli 2011 kell 10:48

Forex.ee: võlakriis suurendab valuutaturu käivet

Suurt osa maailma majandusest haaranud võlakriis on suurendanud rahvusvahelise valuutaturu käibe uute rekorditeni ja tavakohast suvist kauplemise vähenemist ei ole sel aastal oodata, teatas Forex.ee.

„Juunis kujunes ülemaailmse forexi turu käibeks keskmiselt 5,12 triljonit USA dollarit päevas, mida on lausa 21% rohkem kui möödunud aasta juunis,“ kommenteeris Forex.ee konsultant Indrek Lindsalu. „Selline tendents on täiesti ootuspärane, kuna erakorralised olukorrad tekitavad turul paratamatult rohket närvilisust, spekulantidele aga pakuvad need võimalusi kauplemiselt hästi teenida.“

Lindsalu täpsustas, et forexi turu üldkäibest annavad hinnanguliselt 80% pangad ning 20 jaekauplejad. Olemasolev statistika ei näita täpselt, millised on käibe muutused erinevate kauplejasegmentide lõikes, küll aga võib teha järelduse, et veidi on vähenenud tehingute arv ja suurenenud tehingute keskmine rahaline maht.

„Eraisikute huvi valuutaturul kauplemise vastu on olnud pidevas kasvutrendis ja erandiks pole ka praegune aeg,“ lausus Lindsalu. „Kauplemine eeldab muidugi piisava vaba raha olemasolu, seega ei saa me vähemalt Eestis rääkida laiade masside tulekust forexi turule. Kuid näiteks Ühendriikides on just paljud tööta jäänud inimesed leidnud valuutaturul kauplemises uue väljundi ja ka elatusallika. Rääkimata näiteks Jaapanist, kus forexist on saanud koduperenaiste tegevusala.“

Lindsalu märkis, et Eesti forexi maaklerite turul on täheldada uusi tulijaid, mis näitab, et ka siinse turu potentsiaal kasvab ja üha uued inimesed on enda jaoks valuutaturu võimalusi avastamas. Lisaks kauplevad sajad Eesti elanikud maailma juhtivate maaklerfirmade kaudu.

Kui USA finantsjärelevalve SEC hoiatas hiljuti kauplejaid ebaausate forexi maaklerite eest, siis Lindsalu sõnul on loogiline, et kõikjal, kus tehakse suuri rahalisi tehinguid, ilmuvad välja ka ebaausad tegelased.

„Korrektsed maaklerid, kelle taust on läbinähtav ja kellel on turul pikaajaline kogemus ja maine, osutavad kahtlemata kvaliteetset teenust,“ lausus Lindsalu. „Kui inimene taksosse istudes üldjuhul veendub, kas tegemist on ikka seadusliku ja normaalse taksoga, siis seda enam tuleks kontrollida ka valitava maakleri tausta, sest seal on ju tegemist märksa suuremate summadega.“

Hetkel kuum