Liigume me tõesti uue masu suunas?

Fredy-Edwin Esse 22. august 2011, 00:00

Pärast läinudnädalast suurt börsipaanikat taas süttinud hirm meenutab kolme aasta tagust aega, mil pangad ei pääsenud rahale ligi, kõik ostsid aktsiate asemel võlakirju ja börsid üle maailma kukkusid kolinal. See paneb küsima - kas oleme uue masu lävel?

Mitme aasta suurimad kukkumised. Neljapäeval toimunu ja reedel järgnenu tuletas meelde eelmise finantskriisi aegasid, millest ei ole üldse palju möödas. Kõigest kaks nädalat tagasi oli meil samuti viimaste aastate üks suurimaid kukkumisi.

Stoxx Europe 600 indeks kukkus neljapäeval Londonis 4,8%, mis on suurim kukkumine pärast 2009. aasta märtsi, mil aktsiaturud üle maailma saavutasid põhja. Võrdlusindeks on selle aasta veebruarikuisest tipust kukkunud juba 22%. Terve indeksi peale oli neljapäeval plussis vaid 2 aktsiat! Saksamaa DAX indeks kukkus päevaga 5,8%, mis on suurim langus pärast 2008. aastat.

"Kui investorid otsivad tõestust, et me liigume uue majanduslanguse suunas, siis siin see on," ütles Nordea Bank AB vanemstrateeg Henrik Drusebjerg Bloombergile.

Jaapani saatus hirmutab. Aktsiate müügipaanika on viinud raha võlakirjadesse. Kuigi USA jäi kaks nädalat tagasi enda tippreitingust ilma, on riigi laenamiskulud ehk võlakirjade tootlus kukkunud viimase 60 aasta madalaimale tasemele! Ühendriikide kümneaastase võlakirja tootlus langes neljapäeval alla kahe protsendi piiri, 1,97%ni, mis on Global Financial Data andmeil madalaim tase pärast 1950. aasta aprilli.

Kui siia juurde veel lisada ebameeldivad uudised riikide makromajanduslikest andmetest, millest saaks mitu eraldi lugu kirjutada, siis praegu on majanduse väljavaade tõepoolest väga nõrk. Paljud kardavad, et Euroopale ja USA-le võib osaks saada Jaapani saatus, kus alates 1990ndatest on majanduskasv olnud pea olematu, riiki on räsinud deflatsioon, võlakirjade tootlus on püsinud 1% juures ning aktsiaturud on kehvasti esinenud. See oleks lühiajalisest majanduslangusest oluliselt kurvem saatus.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing