Anne Oja • 19. september 2011 kell 14:31

Euroliit teeb piirireeglid ümber

Schengeni reeglitesse tehtavate muudatuste kohaselt otsustab edaspidi piirikontrolli taastamise Euroopa Liit.

Varem võisid riigid ise otsustada, millal ja kuidas nad oma piiril dokumente kontrollivad ja seda võimalust kasutas näiteks Taani. Uued reeglid puudutavad aga eelkõige Kreekat, mis võidakse Schengeni riikide seast lausa välja heita.

Muudatused ütlevad, et siseriiklike piiride kontroll taastatakse Euroopa tasemel ja selleks teeb ettepaneku Euroopa Komisjon, mida peab toetama suurem osa ELi riikide vastavatest ekspertidest. Liikmesriikidele jääb piiride sulgemise õigus üksnes erandlikeks juhtudeks ja kuni viieks päevaks.

EL otsustab piirikontrolli taastamise iseseisvalt, kui tippkohtumiste ja jalgpallivõistluste ajal tekib näiteks terrorismi oht või hakkab kuskilt ootamatult ja massiliselt migrante tulema.

Kreeka ei suuda oma piire kontrollida. Siiani pole veel täpselt paika pandud, kuidas nõrga piirikontrolliga riigid Schengenist välja arvatakse. EL on aga teatanud, et kavatseb Kreekale piirikontrollil abi osutada.

Schengeni reeglite muudatused pole veel lõplikult kinnitatud, kuid neid arutatakse sel nädalal. Prantsusmaa, Saksamaa ja Hispaania on muudatusi teravalt kritiseerinud.

Hetkel kuum