• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Krahhi ei tule

  Järgmisel aastal Eesti majandust krahh ei oota, kuid liiga suurte ja lennukate plaanidega tasub siiski ettevaatlik olla, rääkisid ettevõtjad sel nädalal toimunud Eesti Aasta Ettevõtja 2011 auhinnagalal.

  „Usun, et isegi kui tuleb mingi jama, siis nii suurt jama, kui viimane kord ei tule,“ prognoosis Eesti Aasta Ettevõtjaks 2011 kuulutatud Webmedia Grupi juht Priit Alamäe tulevast aastat Eesti majanduses. 
  Alamäe hinnangul on Eesti majandus struktuurselt palju muutunud – tootva ja ekspordile suunatud tööstuse osakaal on oluliselt suurenenud ning kinnisvaral vähenenud. „See tähendab, et isegi kui mujal tuleb suur jama, võib meil sellest väiksem jama tulla,“ lausus ta.
  Teisedki suurettevõtjad usuvad, et kuigi on järelevaatamise  ja uute plaanide koostamise aeg, siis suurt kriisi tulemas pole. Hansapanga ühe asutaja ning investor Heldur Meeritsa arvates peaks järgmise aasta pärast ehk veidi mures olema, kuid 10 aasta perspektiivis nii hirmus ei ole ja selleks ajaks on kriis kenasti unustanud.
  „Nagu öeldakse, et öö on kõige külmem enne koidikut. Umbes see meil praegu ongi,“ märkis Meerits.  Vanu pliiakusid ümber töötleva Ecometal ASi nõukogu esimees Tõnis Kaasiku hinnangul toimub tuleva aasta majandusarengus kas paigalseis või väga pisike areng. Samas välistab ka tema sisetunde ajel suurema katastroofi võimaluse.
  „Väärtusi luuakse tootmises, mitte odavamalt ostes kallimalt müües. Vahendajate ja rahaliigutajate aeg pole praegu kõige parem,“ rääkis Kaasik valdkondadest, kus tasub tegutseda.
  Tegutse juhul kui väga kindel ideeKuigi äkilist krahhi pole oodata, ei soovita ettevõtjad ebakindluse tõttu siiski liigseid riske võtta. Aktiivsematel ja enesekindlamatel tuleks aga silmad-kõrvad lahti hoida.„Tasub ringi vaadata, sest ehk tekib võimalus ettevõtete ja valdkondade konsolideerimiseks,“ lausus Kaasik.
  Viru Keemia Grupi üks omanikest Ants Laos soovitab suurte ideedega siiski ettevaatlik olla. Kui pole selget visiooni või tegevuskava ja tekivad kahtlused, kas teha või mitte, siis 80% võiks Laose meelest võtta aja maha ja oodata, kuidas asi selgineb. „20%, kes on väga veendunud oma äriplaanides, andku tuld,“ soovitas Laos. 
  Laose arvamusega nõustus ka Meerits, kelle meelest peaks oma tegevusvaldkonnas täpselt tunnetama, kas kriisi kiuste kasvada või kriisi tõttu ettevaatlik olla. „Ka viimase kriisi ajal, kui Skandinaavias hakkasid ettevõtjad ja tarbijad säästuvõimalusi otsima, siis oli siin mõne Eesti ettevõtja jaoks šanss olemas,“ lausus Meerits.
  Suurettevõtja sõnul pidurdab majanduse kasvu majandusaktiivsuse peatumine, investeerimise otsustega venitamine ja tarbijate ettevaatlikkus, millele lisandub ettevõtjate ebakindlus, kuidas kriisist välja tulla.Oma firmade seisukohalt ootavad ettevõtjad pigem stabiilset ja tagasihoidlikku aastat. Suurt kasvu ega langust ei prognoosi keegi.
  Autor: Birjo Must, Aivar Hundimägi
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Lemmit Kaplinski: Tartu peab olema ka tööta-end-rikkaks-linn
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kutsume Tartu ettevõtjaid üles leppima kokku ja ühinema väärika palga deklaratsiooniga ja tagama, et Lõuna-Eestil on jõudu pakkuda ettevõtluses sisulist konkurentsi teistele Eesti piirkondadele, kirjutab Tartu linnavolikogu esimees ja sotsiaaldemokraatide linnapeakandidaat Lemmit Kaplinski vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Kulla hind langeb rahatrüki vähendamise ootuses
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Kulla hind langes täna enam kui viie nädala madalaima tasemeni, millele aitas kaasa dollari odavnemine. Investorid hoiavad kullal silma peal, sest sellel nädalal toimub Föderaalreservi kohtumine, kust investorid ootavad vihjeid rahapoliitika karmistamise kohta, vahendab Reuters.
Tootjahinnaindeks tõusis üle 15 protsendi
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis tänavu augustis võrreldes juuliga 1,7 protsenti, aga võrreldes eelmise aasta augustiga 15,5 protsenti.
Kodulavastus - nipp, mis aitab müügile ja üürile kaasa
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.
Emotsioon, mis meid tabab kellegi koju sisse astudes, on tihti määrava tähtsusega. Lõhnad, valgus, detailid – kõik see kujundab arvamust esimeste sekundite jooksul. Kuidas valmistada oma kodu ette müügiks või üüriks nii, et tehing toimuks võimalikult kiiresti ja hea hinnaga? Septembrikuu Sisustaja uuris asja.