6. november 2011 kell 11:00

Krahhi ei tule

Järgmisel aastal Eesti majandust krahh ei oota, kuid liiga suurte ja lennukate plaanidega tasub siiski ettevaatlik olla, rääkisid ettevõtjad sel nädalal toimunud Eesti Aasta Ettevõtja 2011 auhinnagalal.

„Usun, et isegi kui tuleb mingi jama, siis nii suurt jama, kui viimane kord ei tule,“ prognoosis Eesti Aasta Ettevõtjaks 2011 kuulutatud Webmedia Grupi juht Priit Alamäe tulevast aastat Eesti majanduses. 

Alamäe hinnangul on Eesti majandus struktuurselt palju muutunud – tootva ja ekspordile suunatud tööstuse osakaal on oluliselt suurenenud ning kinnisvaral vähenenud. „See tähendab, et isegi kui mujal tuleb suur jama, võib meil sellest väiksem jama tulla,“ lausus ta.

Teisedki suurettevõtjad usuvad, et kuigi on järelevaatamise  ja uute plaanide koostamise aeg, siis suurt kriisi tulemas pole. Hansapanga ühe asutaja ning investor Heldur Meeritsa arvates peaks järgmise aasta pärast ehk veidi mures olema, kuid 10 aasta perspektiivis nii hirmus ei ole ja selleks ajaks on kriis kenasti unustanud.

„Nagu öeldakse, et öö on kõige külmem enne koidikut. Umbes see meil praegu ongi,“ märkis Meerits.  Vanu pliiakusid ümber töötleva Ecometal ASi nõukogu esimees Tõnis Kaasiku hinnangul toimub tuleva aasta majandusarengus kas paigalseis või väga pisike areng. Samas välistab ka tema sisetunde ajel suurema katastroofi võimaluse.

„Väärtusi luuakse tootmises, mitte odavamalt ostes kallimalt müües. Vahendajate ja rahaliigutajate aeg pole praegu kõige parem,“ rääkis Kaasik valdkondadest, kus tasub tegutseda.

Tegutse juhul kui väga kindel ideeKuigi äkilist krahhi pole oodata, ei soovita ettevõtjad ebakindluse tõttu siiski liigseid riske võtta. Aktiivsematel ja enesekindlamatel tuleks aga silmad-kõrvad lahti hoida.„Tasub ringi vaadata, sest ehk tekib võimalus ettevõtete ja valdkondade konsolideerimiseks,“ lausus Kaasik.

Viru Keemia Grupi üks omanikest Ants Laos soovitab suurte ideedega siiski ettevaatlik olla. Kui pole selget visiooni või tegevuskava ja tekivad kahtlused, kas teha või mitte, siis 80% võiks Laose meelest võtta aja maha ja oodata, kuidas asi selgineb. „20%, kes on väga veendunud oma äriplaanides, andku tuld,“ soovitas Laos. 

Laose arvamusega nõustus ka Meerits, kelle meelest peaks oma tegevusvaldkonnas täpselt tunnetama, kas kriisi kiuste kasvada või kriisi tõttu ettevaatlik olla. „Ka viimase kriisi ajal, kui Skandinaavias hakkasid ettevõtjad ja tarbijad säästuvõimalusi otsima, siis oli siin mõne Eesti ettevõtja jaoks šanss olemas,“ lausus Meerits.

Suurettevõtja sõnul pidurdab majanduse kasvu majandusaktiivsuse peatumine, investeerimise otsustega venitamine ja tarbijate ettevaatlikkus, millele lisandub ettevõtjate ebakindlus, kuidas kriisist välja tulla.Oma firmade seisukohalt ootavad ettevõtjad pigem stabiilset ja tagasihoidlikku aastat. Suurt kasvu ega langust ei prognoosi keegi.

Autor: Birjo Must, Aivar Hundimägi

Hetkel kuum