Ave Lepik • 31. mai 2013
Jaga lugu:

Arumäe: majandus pisut tugevam kui aasta alguses

Aprillis kasvas töötleva tööstuse toodang 1,6% ning koos energiatootmisega suurenes tööstustoodang 2,6%, kommenteeris SEB majandusanalüütik Ruta Arumäe.

Töötleva tööstuse maht on seega üsna vähe eelmise aasta tasemest kõrgem, ütles Arumäe. "Kasv on endiselt nõrk, kuid kõigub ikkagi kasvupoolel, samas kui eelmise aasta jooksul kõikus tööstustoodangu kasv nulli ümber. Seega, tööstuse osas on olukorra paranemine võrreldes eelmise aastaga siiski olemas, kuigi vaevunähtav."

Kui eelmisel aastal oli tema sõnul pilt tööstusharuti üsna ühtlane – kõik maadlesid nullkasvu ümber –, siis selle aasta alguses on osades sektorites toimunud elavnemine. "Kõige kiiremini kasvab keemiatoodang, aga ka näiteks kütuse töötlemine. Ka metallitootmisel läheb paremini kui eelmisel aastal, kuigi aprillis seda enam näha ei olnud. Aga suurimatest tööstusharudest on endiselt ülespoole trendiga elektroonikatööstuse toodang, mis aprillis suurenes koguni 20%."

Kuigi tööstuse kasv on 3 kuu keskmistena viimasel ajal paranenud, ei ole ettevaatavates indikaatorites kuigi palju muutusi märgata, ütles Arumäe. "Tööstuse kindlustunde indikaator kõigub madalama taseme ümber kui eelmisel aastal, ning sama kehtib uute tellimuste kohta. Samas, mais oli uute tellimuste näitaja kõrgem kui varasematel kuudel," märkis ta.

Jaekaubanduse kasv oli aprillis 5% ning sama oli see ka 3 viimase kuu keskmisena. "Seega on jaemüügi kasv võrreldes aasta algusega paranenud, kuid kehvem kui eelmisel aastal keskmiselt. Eks oma osa on siin ka hinnatõusudel – jaemüük suurenes vähem seal, kus hinnad tõusid rohkem," selgitas Arumäe. Suurenenud hinnatundlikkusest annab tema sõnul märku ka see, et müük suurenes kõige enam odavamate kanalite kaudu – posti- ja internetimüük (21% suurenemist) , kasutatud kaubad ning käest-kätte. Viimases koguni poole võrra.

Kuna tööhõive jätkas esimeses kvartalis kasvu, palgakasv on veidi kiirenenud, inflatsioon alanenud, siis on tingimused tarbijate kindlustunde püsimiseks ning tarbimise kasvu jätkuks soodsad.

"Järgmistel kuudel ootaks nii tööstuse kui jaekaubanduse osas vähemalt sarnaste kasvude jätkumist. Eriti kuna turistide arv on samuti suurenemas ja nende ostud veelgi enam. Ning kuna nii tööstuse kui jaemüügi kasvud olid aprillis paremad kui aasta alguses, siis on potentsiaali, et teises kvartalis näeme veidi suuremat majanduskasvu numbrit kui esimeses," prognoosis Arumäe.

"Üks tükike esimese kvartali majanduskasvu järsu aeglustumise mõistatusse lisandus ehitusstatistika avaldamisega," täheldas ta. "Selle kohaselt aeglustus ehitusmahtude kasv 2%ni, mitte ei langenud eelmise aasta tasemest allapoole. Eestis ehitatud maht suurenes koguni 6%. Seega ei saa  tõenäoliselt süüdistada majanduskasvu alla vedajana ehitussektori oodatust suuremat langust." 

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum