6. oktoober 2013 kell 14:10

Erarakett on maailma võimsaim

Erasektor mängib kosmoselennunduses üha suuremat rolli ja nüüd on Ameerika firma SpaceX seadmas järgmist teetähist.

Ajakiri Imeline Teadus kirjutab, et raketi nimi on Falcon Heavy ja selle 27 rakettmootorit annavad tervelt 17 miljoni njuutoni suuruse tõstejõu. See näitaja teeb raketist võimsaima, mis alates 1970ndatest kosmosesse on lennutatud. Tookord Apollo missioonide raketid Kuule saatnud Saturn V-raketid olid 34,5 miljoni njuutoni suuruse jõuga. Falcon Heavy on aga palju ökonoomsem ja efektiivsem. SpaceX töötas välja ka esimese erasektori kosmosekapsli, mis tarnis varustust rahvusvahelisse kosmosejaama ISS.

Falcon Heavyl on kolm astet ning iga astme põhjas asub üheksa Merlin 1D mootorit. SpaceX väljatöötatud Merlin mootorit kasutatakse praegu väiksemas Falcon 9 raketis. Mootorid kasutavad vedelkütust. Seepärast saab Falcon Heavy mootoreid, erinevalt tahkekütust kasutavatest rakettidest, välja lülitada ja jälle käivitada.

Kuni 53 tonni kasulikku lasti saab mahutada ninas paiknevasse 14 meetri pikkusesse kapslisse, mis on konstrueeritud nagu kahe poolega merikarp. Pooled on valmistatud peamiselt alumiiniumist ja süsinikkiust.

Lähemalt uusimatest teadussaavutustest ja põnevatest leiutistest loe juba peagi ilmuvast oktoobrikuu Imelisest Teadusest.

Autor: 1321-aripaev

Hetkel kuum