• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Erarakett on maailma võimsaim

  Erasektor mängib kosmoselennunduses üha suuremat rolli ja nüüd on Ameerika firma SpaceX seadmas järgmist teetähist.

  Ajakiri Imeline Teadus kirjutab, et raketi nimi on Falcon Heavy ja selle 27 rakettmootorit annavad tervelt 17 miljoni njuutoni suuruse tõstejõu. See näitaja teeb raketist võimsaima, mis alates 1970ndatest kosmosesse on lennutatud. Tookord Apollo missioonide raketid Kuule saatnud Saturn V-raketid olid 34,5 miljoni njuutoni suuruse jõuga. Falcon Heavy on aga palju ökonoomsem ja efektiivsem. SpaceX töötas välja ka esimese erasektori kosmosekapsli, mis tarnis varustust rahvusvahelisse kosmosejaama ISS.
  Falcon Heavyl on kolm astet ning iga astme põhjas asub üheksa Merlin 1D mootorit. SpaceX väljatöötatud Merlin mootorit kasutatakse praegu väiksemas Falcon 9 raketis. Mootorid kasutavad vedelkütust. Seepärast saab Falcon Heavy mootoreid, erinevalt tahkekütust kasutavatest rakettidest, välja lülitada ja jälle käivitada.
  Kuni 53 tonni kasulikku lasti saab mahutada ninas paiknevasse 14 meetri pikkusesse kapslisse, mis on konstrueeritud nagu kahe poolega merikarp. Pooled on valmistatud peamiselt alumiiniumist ja süsinikkiust.
  Lähemalt uusimatest teadussaavutustest ja põnevatest leiutistest loe juba peagi ilmuvast oktoobrikuu Imelisest Teadusest.
  Autor: 1321-aripaev
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Auhinnatud personalijuht: mida kaasa pakkida 2021. tööaastast?
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Tööaasta 2021 on andnud nõnda korraliku kogemustepagasi, et tasub mõelda, mis jätta sisse ka 2022. aastaks ning mis mitte, kirjutab Elisa personalivaldkonna juht, 2019. aastal Eesti mõjukaimaks personalijuhiks valitud Kaija Teemägi.
Bitcoini hind kolistas veel allapoole
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Bitcoini hind langes laupäeva esimestel tundidel ligikaudu 10 protsenti, pikendades karuturul olemist, vahendab CNBC.
Venelaste sotsiaalmeediaplatvorm läks riigi kontrolli alla
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Venemaa suurim sotsiaalmeediavõrgustik VKontakte liikus sealse riikliku kontrolli alla, kui pärast mitut tehingut liikus suurosalus riigifirma Gazpromiga seotud ettevõtete kätte, vahendab Financial Times.
Kinnisvarabüroo: novembris olid Tallinna korteriturul rekordilised nii hind kui tehingute koguarv
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.
Novembris Tallinnas müüdud korterite keskmine ruutmeetri hind tõusis rekordilise 2452 euroni, mis on 3% võrra suurem oktoobriga võrreldes. Kokku müüdi Tallinnas 1098 korterit, mis on viimase 15 aasta suurim tehingute arv, teatas kinnisvarabüroo 1Partner pressiteate vahendusel.