• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Konkurentsiõigus seab lepinguvabadusele piirid

  Tavapäraselt on ettevõtjatel võimalik ise otsustada lepingu tingimuste üle, ent kahe majandustegevuses kaupu või teenuseid pakkuva ette­võtja lepingute puhul seab konkurentsiõigus lepingu­vabaduse piirid.

  Konkurentsiõiguse eesmärk  on vaba konkurentsi soodustamise kaudu suurendada majanduskasvu ja tarbijate heaolu. Nii võivad konkurentsiõiguse kohaselt olla keelatud sellised sätted, mis piiravad konkurentsi kokkuleppeosaliste või kokkuleppeosaliste ja kolmandate isikute vahel.
  Näiteid. Sellised sätted võivad konkurentsiõigusega olla vastuolus ka olukorras, kus kokkulepe esineb kahe eri tootmise ja turustamise tasandil tegutseva ettevõtja vahel (nt ostu-müügilepingutes, edasimüügilepingutes või tarnelepingutes).
  Näiteks sätestatakse selletaolistes lepingutes sageli mitte­konkureerimise kohustus, millega lepitakse kokku, et ­ostja ostab kogu (või rohkem kui 80%) kauba just konkreetselt müüjalt. Samuti soovitakse sageli reguleerida kaupade edasimüügihinda (nt kehtestada soovituslikud, fikseeritud, minimaalsed või maksimaalsed edasimüügihinnad) või piirata territooriume ja isikuid, kellele ostja võib kaupa müüa.
  Ostu-müügilepingutesse kaasatakse vahel ka nn inglise klausel, millega ostja on kohustatud igast soodsamast pakkumisest müüjat teavitama ning avalikustama, kes on teinud parema pakkumise, või nn parima kliendi klausel, millega müüja kohustub pakkuma ostjale alati parimat hinda või tingimusi. Nimetatud on üksnes mõni näide lepingutes sisalduvatest ning potentsiaalselt konkurentsiõigusega vastuolus olevatest sätetest.
  Spetsiifilised tingimused. Kuna konkurentsiõigus ei tohiks piirata ettevõtjate majandustegevust ebaproportsionaalselt ning eesmärgipäratult, siis ei ole need viidatud sätted alati keelatud. Siiski olukorras, kus lepingusättest ilmneb konkurentsivabaduse piiramine, tuleks iga kord  kontrollida, kas konkreetsetel asjaoludel ja spetsiifilistel tingimustel on säte konkurentsiõiguse kohaselt lubatav. Vaba konkurentsi kaitse kaalub üles ettevõtjate lepinguvabaduse ning ettevõtjad ei või oma tahtest lähtudes konkurentsi kahjustavaid lepingusätteid kehtestada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Madis Müür: Funderbeami puhul on hirm laes ja hinnad huvitavad. Aga kuidas Buffett ütleski?
Äkki võib vaikusehetke Funderbeamis näha mitte maailma lõpuna, vaid hoopis võimalusena, küsib investor Madis Müür vastukajana investor Toomase kommentaarile, milles too arutleb, kas rahapaigutustega nimetatud platvormil on tõesti nii hullusti, kui osaku hinnast paistab. Müürilgi on Funderbeami portfell n-ö vee all.
Äkki võib vaikusehetke Funderbeamis näha mitte maailma lõpuna, vaid hoopis võimalusena, küsib investor Madis Müür vastukajana investor Toomase kommentaarile, milles too arutleb, kas rahapaigutustega nimetatud platvormil on tõesti nii hullusti, kui osaku hinnast paistab. Müürilgi on Funderbeami portfell n-ö vee all.
Hiina telefonitootja avab elektriautode tehase
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
Hiina nutitelefonide valmistaja Xiaomi ehitab riigi pealinna Pekingisse tehase, kus saab aastas toota 300 000 elektriautot, vahendab Reuters.
USA kaubanduspüha tabas ootamatu pööre
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Ameerika Ühendriikide ostlejad kulutasid tänavu musta reede ajal e-poodides vähem kui mullu, vahendab Reuters.
Uus Saksa valgusfoori võimuliit rajatakse vastuolulistele plaanidele
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.
Pärast kaks kuud kestnud koalitsioonikõnelusi Saksa sotsiaaldemokraatide, roheliste ja liberaalsete vabade demokraatide vahel tuli Angela Merkelilt võimu üle võttev poliitiline liit välja esialgse leppega, mille elluviimine saab analüütikute hinnangul olema keeruline.