• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Puhkepäev. Pilgu puhastamine risust

  Temnikova ja Kasela Rüütli tänava galeriis avatud Krista Mölderi fotonäitus “Mitte-­kohad” analüüsib privaatse ja avaliku ruumi vahelisi suhteid.

  Krista Mölder näeb nn mitte-­kohtades avaldumata potentsiaalist tiineid paiku; nad tõusevad elule siis, kui keegi nad avastab ja selle kaudu nad käivitab.
  Kunstiringkondades endiselt väga populaarne teoreetik Giorgio Agamben on kirjutanud fotograafia kohta, et kaameraobjektiivil on müstiline võime muuta ka kõige lihtsam ja näiliselt tähtsusetum hetk tähenduslikuks.
  Sügislehtede puru täis sinakashall järvesilm, mille Mölder on üles pildistanud, peaks seega panema vaataja mõtlema selle vaate valiku põhjuste üle.
  Paradoks metsaroheluses. Lihtsad asjad on need, mida igapäevasaginas on kõige kergem unustada. Meid pidevalt ümbritsevad massiivsed pildivood on niivõrd üheplaanilised, et meie vaatamiselundil on tekkinud automaatne režiim nende menetlemisel, mida on üpris raske välja lülitada. Krista Mölder üritab oma näitusel puhastada pilku risust ja pakkuda võimalust tõeliselt keskenduda.
  Mölderi endapoolne sisuline liin näitusel moodustub privaatse ja avaliku vastanduse vahel. Galeriisse sisenedes pöördub pilk esmalt suureformaadilisele fotole “Krista Mölder Gagosianis”, mis viitab ühele olulisemale rahvusvahelisele kaasaegse kunsti galeriile. See kujutab tühja, tüüpilist valget ruumi, avalikku ruumi. Privaatne ruum on seevastu markeeritud tekstiliselt, tagasihoidlikult, vähe­nähtavalt.
  Isikliku ja avaliku ruumi, lihtsuse ja fotograafilise pilgu sümbolväärtuse üle saab mõtiskleda ka foto ees, mis kujutab metsarohelusse paigutatud fotostatiivi. Kummalisel kombel paljastab Mölder sellel fotograafia ühe paradoksidest: ükskõik, kui inimtühi ja võõrandunud fotosubjekt ka ei oleks, sisaldub selles alati eeltingimus kellegi kohalolekuks, kes vajutab päästikut.
  Vastasseis seinal. Ülejäänud komplektist seisab suhteliselt eraldi foto grafitimeistritest. See on jagatud pooleks. Alumises osas lõpetab grafitijoonistaja telliskiviseinale enda tehtud suurepärast teost. Ülemises osas kaetakse lagunenud maja seina neutraalse valge värviga.
  Sellel käsitleb Mölder teist kriitilist küsimust. Valge värv on üldiselt aktsepteeritud tabula rasa kunstigaleriide seintel, mis peaks eemaldama kõik liigsed konnotatsioonid ning võimaldama kunstil täiel määral esile kerkida. Samal ajal on grafiti äärmiselt dünaamiline kunstivorm, kus galeriipinnaks on potentsiaalselt terve avalik ruum kogu oma kirjususes ja  pidevad muutumises.
   
  Fotograafia
  Krista Mölder “Mitte-kohad”
  Temnikova & Kasela Galerii, Rüütli 4, TallinnNäitus on avatud kuni 14. detsembrini
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Eva Truuverk: Eestist võiks saada rohepöörde Silicon Valley
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Kui me tahame ühiskonda järgmisele tasemele tõsta, peame leidma uue mudeli, mis soodustaks arengut ning mille tulemusena looduskeskkond on hoitud ja taastatud, kirjutab arvamuskonkursi Edukas Eesti toetaja, Rohetiigri eestvedaja Eva Truuverk.
Börs: Dow Jones tõusis kaheksa kuu kiireimas tempos
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
USA aktsiaturgudel oli neljapäeval korralik tõus ning investorid kasutasid omikronitüve murest tekkinud langust ostmiseks, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: börsi uustulnuk, Elisa uus juht ja abilinnapea
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Nädala viimases Äripäeva hommikuprogrammis uurime Elisa Eesti plaanide ja juhivahetuse tagamaade kohta telekomi uuelt tegevjuhilt Andrus Hiiepuult.
Enefit Greeni tulevase tuulepargi toetuse vaidlus jõudis kohtu ette Elering: Eesti Energia tegi pöördumatuid investeeringuid 42 euro ja 30 sendi eest
Tallinna halduskohtus arutati Eesti Energia tütarfirma Tootsi Windpark kaebust taastuvenergia toetust jagava Eleringi otsuse vastu, mis jättis Tootsi tuulepargi ilma nii-öelda vanast toetusskeemist, millega oleks saanud projekt 12 aasta jooksul tarbijate taskust kuni 300 miljonit eurot.
Tallinna halduskohtus arutati Eesti Energia tütarfirma Tootsi Windpark kaebust taastuvenergia toetust jagava Eleringi otsuse vastu, mis jättis Tootsi tuulepargi ilma nii-öelda vanast toetusskeemist, millega oleks saanud projekt 12 aasta jooksul tarbijate taskust kuni 300 miljonit eurot.