Mari Mets • 14. november 2013 kell 14:37

Ansip: autode käibemaksu üle puudus avalik diskussioon

Autode käibemaksustamise temaatika tuli valitsuse päevakorda väga kiireloomuliselt, sellele ei eelnenud isegi avalikku diskussiooni, nentis peaminister Andrus Ansip täna valitsuse pressikonverentsil.

"Autode käibemaksu teema pakuti välja, sest täiendavaid rahaallikaid oli vaja. Mingit avalikku debatti ei olnud, sotsiaalpartneritega piisavas mahus läbi ei räägitud. Ega meil väga kindlat tunnet ei olnud, kui selle idee riigikogule edastasime," ütles ta.

"Samas on ilmselt kõik veendunud, et see on temaatika, millega valitsus peab kindlasti tegelema. Käibemaksupettused on olnud Eestis küllaltki ulatuslikud, iga valitsus ja iga parlamendi koosseis peaks nende teemadega tegelema," sõnas ta. "Teema täielikult päevakorrast maha võtmist pole taotlenud ei riigikogu ega valitsus, sest mõlemad mõistavad selle olulisust."

Seda, kust leida asendus autode käibemaksu laekumisest plaanitud tuludele, pole riigikogu peaministri sõnul veel suutnud välja mõelda, kuid tegeleb sellega aktiivselt. "Kas see saab olema ainult uute tuluallikate leidmine, kulude kärpimine või kombinatsioon nendest kahest, näeme lähiajal. Eelarve tasakaalu ei ole seaduse järgi lubatud halvata, nii et asendus tuleb leida," sõnas Ansip.

Hetkel kuum