FIE: eelnõu on väga vajalik

Ave Lepik, Kaisa Gabral 21. jaanuar 2014, 09:31

Talupidamisega tegelev FIE Tõnu Tämm arvab, et FIEde haiguspäevade hüvitamise eelnõu oleks vajalik ja loogiline.

"Loomulikult oleks see vajalik, oleneb muidugi ka FIE tööalast. Kui ta on haige ja tööd teha ei saa, oleks loogiline, et haiguspäevadest kõik 8 pole omavastutus, vaid kolm päeva," lausus Tämm.

Tema arvates oleks haiguspäevade ettevõtlustulust maha arvutamine samuti igati loogiline.

"See oleks nagu kompensatsioon töövõimetuse eest. FIEl endal eelnevalt oleks see ju nagu kindlustus. See pole ettevõtlusega seotud tulu," märkis Tämm.

Tämm lisas, et tema hinnangul on tegelikult juba mõnda aega FIEsid diskrimineeritud, mingi aeg tagasi ei saanud FIEd üldse haiguspäevade eest midagi. "Mingi aeg oli see täiesti su oma mure," märkis Tämm.

"Mul endalgi oli hiljuti haigusega tegu , kui oled pikalt haige, nii paar kuud, siis pole haigushüvitise osas vahet. Kuid, kui oled näiteks 15 päeva haige, siis sealt ei saa ju tuhkagi haigusraha," lisas Tämm.

Pajumäe talu peremees ja samuti FIE Arvo Veidenberg arvas, et tema puhul polegi haiguspäevade osas suurt midagi enam teha. "Ma olen ise 73aastane ja lõpetan varsti üldse äri ära, annan pojale üle. Ma ei ole kuulnud, et oleks probleemi olnud haigushüvtistega. Küsimus on pigem selles, miks peab inimene üldse oma raha eest maksma? Mina olen pensionär ja mul on invaliidus ja puha - mina maksan töötajatel ju sotsmaksu praegu. Kuid miks mina pean üldse sotsmaksu maksma teistel? Keegi pole seda ära seletanud mulle. Nad pole ju minu orjad, igaüks peab ise oma maksu maksma. Siis oleksid ka palgad 33% kõrgemad meil," märkis Veidenberg. Tema hinnangul maksab inimene ju sotsmaksu ja ei peaks seega oma esimeste haiguspäevaade eest ise maksma.

Eile lükkas riigikogu rahanduskomisjon tagasi uuele arutamisringile FIEde haiguspäevade hüvitamise eelnõu, mille esitasid sotsiaaldemokraadid. Eelnõu järgi võrdsustataks FIEd teiste palgatöötajatega, kelle omavastutus haigestumise korral on kolm päeva, FIEdel aga on see praegu kaheksa päeva.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. January 2014, 09:31
Otsi:

Ava täpsem otsing