Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Puhkepäev. Ilus Maša ootab merelt tulijaid

    Vene restorane on Tallinnas vist juba rohkem kui Eesti omi. Enamasti asuvad need hotellides, uusim neist, Maša-nimeline, ahvatleb D-terminali vahetus naabruses merelt tulijaid.

    Mida muud sest arvata, kui et meie oma armas Eesti köök ei suuda linnakülalisi piisavalt köita. Ei meie traditsiooniline sealiha-hapukapsas ega viimastel aastatel hooga arenenud uus Eesti köök suuda pelmeenide-seljankaga konkureerida. Vene köögil ja söögil on aga minekut, meil on Troika ja Balalaika, Vana Moskva ja Nevskij, oma söögikoht Tchaikovskyl, Puškinil, Natašal ja nüüd ka Mašal.
    Hambutu krahv jääks nälga. Maša on imeilus, justkui kiviseinte vahele peidetud õrn lilleke – ümberringi sadamamüra ja sadu meetreid auto­parklat, seespool kaunid mustrid ja pitsid, valge mööbel ja sätendavad lühtrid. Hiigelsuur, aga omati õrn. Vähemalt siis, kui külastajaid vaid paar-kolm, nagu sellel lõunasel ajal juhtus olema. Mis saab Mašast siis, kui suured mehed viina hakkavad võtma, on lausa kole mõelda. Ilma viinata aga ju Vene restorani ette ei kujuta, see käib stiili juurde...
    Mina seekord joogistiili ei järginud, küll aga proovisin toiduga hästi slaavipärane olla: pelmeenid ja böfstrooganov. Vene kulinaarfolkloori kullafondi kuulub lugu krahv Stroganovist, gurmaanist, kes tahtis lihast rõõmu tunda ka siis, kui vanadus hambad suust oli viinud, ja kelle jaoks tema hoolitsev kokk parima veiseliha õhukesteks viiludeks lõikas ning seenese koorekastmega vääristas.
    Nii et korralik böfstrooganov pole mingi lihtne soust, kus üksikud liharibad sees, vaid pidulik roog. Maša böfstrooganovi juures oleks aga hambutu krahv nälga jäänud – kuigi puhtast fileest, olid liharibad kõvad ega allunud isegi minu, karastunud restoranikriitiku hammastele.
    Pelmeenide üle oleks vanur aga koos meiega rõõmustanud – need lausa sulasid suus. Kuke­seenekastmes pelmeenid olid väga maitsvad, ühed parematest, mida viimasel ajal olen juhtunud sööma. Oma osa oli siin mitte ainult korralikul täidisel ja tainakihil – kuigi ka neid ei saa alahinnata –, vaid ka tõeliselt rammusal ja aromaatsel kukeseene-koorekastmel.
    Roa muutis eriliseks ka kõrge saiakuppel: pelmeenid olid ahjus koos tainakaanega üle küpsetatud. Kuigi jahuste pelmeenide kõrvale jahust saia ei osanud himustada, polnud kokk asjata vaeva näinud – tainamüts nägi väga uhke välja. Väga maitsev oli ka kuumal pannil serveeritud veise sisefilee, mis jõudis lauda poolküpsena, täpselt nii, nagu tellitud.
    Fantaasiarikas klassikatöötlus. Vene köögi unikaalseim, võib-olla ka parim osa on nende rikkalik ja lennukas eelroogade ja suupistete valik. Seene-kreveti-julienne’iga oli aga Maša vist üle pingutanud – tahtis parimat, välja tuli aga veidrus. Julienne, mida menüü tutvustab klassikalise Vene sooja eelroana krevettide ja seentega, kujutas endas kahte kammkarbipoolikut, kus ühes koorekastmes krevetid, teises midagi muud: natuke seeni ja veel midagi, võib-olla baklažaani. Klassikast oli asi kaugel, kammkarbis seente-köögiviljasegu serveerimine mõjus vägagi ootamatult.
    Teenindus oli mašalik – lahke ja rõõmus, pigem lihtsavõitu kui peenutsev, aga arvestades restoranis valitsenud tühjust, oleksid road võinud lauda kiiremini jõuda. Mis siis veel saab, kui korraga on vaja valmistada mitte üks, vaid kümme böfstrooganovi ja julinne’i?
     
    Maitseelamus
    Maša
    Aadress: Lootsi 14, TallinnTelefon: 600 3633Avatud: E–N 12–22, R–L 12–23, P 12–22
    Hinnang: 22toit 7teenindus 7interjöör 8
    põhiroogade hinnad: 9.30–19,60 eurot
  • Hetkel kuum
Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Baltic Horizoni kolm probleemi, mis mind fondi juures häirivad
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Baltic Horizon Fundi kinnisvarafondi osakuhind on juba pool aastat püüdnud läbi murda 0,3 euro piirist. Kuid kuigi see tugitase hoiab hinda kukkumast, takistab vähemalt kolm probleemi sellelt tasemelt tagasi tõusta ja ülespoole liikuda.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.