EL plaanib pangakonto arestimise määrust

1321-aripaev 07. mai 2014, 14:49

Euroopa Liit liigub regulatsiooni poole, mis lubaks arestida võlgniku sularahakonto ka teises liikmesriigis, ütles justiitsminister Andres Anvelt.

Anvelt rääkis eile kohtutäiturite ja pankrotihaldurite koja konverentsil, et pankroti- ja täitemenetlused on liikmesriigiti väga erinevad, mistõttu on võlausaldajal keeruline teises riigis oma nõuet täita.

Ta ütles, et seetõttu on EL asunud looma ühtset regulatsiooni. "See aitaks takistada pahatahtlikku võlgnikku oma raha mööda liikmesriikide pankasid ringi pööritamast. Euroopa Liidu eesmärk on luua pangakontode arestimise määrus, millega saaks arestida võlgniku sularahakonto ka teises liikmesriigis, kuid eelnõu valmimiseni läheb veel aega,“ ütles Anvelt.

Riikidae õiguskorrad ühtlasemaks

Samuti rääkis minister Euroopa Liidu algatatud määruse muutmisest, kus pearõhk on ettevõtete maksejõuetuseelsetel päästemenetlustel ehk meie mõistes saneerimisel. Veel tõi minister välja plaani luua üleeuroopaline maksejõuetusalane andmebaas, mis peaks lihtsustama info liikumist ELis.

"Millised võiksid olla edaspidi ELi tegevused täitemenetluse ja maksejõuetusõiguse vallas, on keeruline prognoosida. Aga võib oletada, et piirülese koostöö, andmevahetuse ja riigisiseste õiguskordade suurem sisuline ühtlustamine jätkub," märkis Anvelt.

Ta märkis, et neid suundi võib pidada õigeks. "Igapäevaasju ajaval tavalisel inimesel on järjest enam tihenevate piiriüleste suhtluste juures väga keeruline orienteeruda teiste liikmesriikide täitemenetluses või maksejõuetusmenetlustes, rääkimata keelelistest, kultuurilistest ja infotehnoloogilistest erinevustest ning nende pinnalt tõusetuvatest raskustest. Nii kaua, kui sellised raskused ei ole kõrvaldatud, pole võimalik rääkida täiesti vabast liikumisest või tõrgeteta toimivast siseturust," lisas Anvelt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. May 2014, 14:49
Otsi:

Ava täpsem otsing