Sirje Rank • 14. mai 2014 kell 9:42

Leedu kuulutab võitu gaasi hinnasõjas

Leedu kuulutab end Gazpromiga aastaid väldanud hinnasõjas lõpuks võitjaks, kirjutab Financial Times.

Leht viitab Leedu peaministri Algirdas Butkeviciuse intervjuule kohalikus raadios, kus ta ütles, et Leedu gaasifirma Lietuvos Dujos ja Gazpromi vahel sõlmitud kokkulepe toob gaasi hinna ligi 20% alla.

Tarbijaile võib hinnalangus siiski väiksem tulla, kuna Lietuvos Dujosele kuulub vaid 40% turust. Hinnalangus tuleb ilmselt väiksem, kui juurde arvata ka uue LNG-terminali rajamise kulud.

Leedu on juba pikalt kaevanud, et maksab teiste riikidega võrreldes Gazpromi gaasi eest oluliselt enam. Osaliselt võivad sellel olla poliitilised põhjused - Leedu toetab aktiivselt Gruusia, Moldova ja Ukraina lähenemist ELile ja NATO-le. Teisalt oli Leedu esimesi riike, kes hakkas 2009. a ellu viima ELi energiapaketi nõuded, mis nägid ette gaasi tootmise ja transpordi lahutamise. Ilmselt pole tavaline kokkusattumus, et Gazpromi gaasi hind seejärel Leedu jaoks tõusma hakkas, kirjutab ärileht.

Hinnaläbirääkimistel Gazpromiga oli oma roll ka LNG-terminali valmimisel, millega väheneb Leedu sõltuvus Venemaa gaasist. Lisaks on plaanis Leedu ja Poola vahelise gaasitoru rajamine.

Hetkel kuum