Jaapani inflatsioon 23 aasta kõrgeim

Rainer Saad 30. mai 2014, 13:38

Jaapani tarbijahinnad kasvasid aprillis võrreldes möödunud aasta sama kuuga 3,2% ja seda eelkõige käibemaksu tõusu pärast.

Märtsis tõusid Jaapani tarbijahinnad 1,3% ning koos aprilliga on hinnad Jaapanis 11 kuud järjest tõusnud. Aprilli inflatsioon oli suurim pärast 1991. aastat. Analüütikud ootasid 3,1 protsendi suurust inflatsiooni, kirjutas Reuters.

Jaapan tõstis 1. aprillil käibemaksu 5%-lt 8%-le, kuna see on üks osa suurest majandusplaanist, millega üritatakse lõpetada riigis aastakümneid kestnud deflatsioon.

Käibemaksu tõusu tõttu langes tarbimine aprillis võrreldes möödunud aasta sama kuuga 4,6%. Analüütikud ootasid 3,2% langust. „Tarbimine taastub mais, kuid kestvuskaupade müük näib jätkuvalt nõrk,” ütles Mizuho Research Institute’i vanemanalüütik Hidenobu Tokuda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. May 2014, 13:38
Otsi:

Ava täpsem otsing