Sylvesteri eksomanikud loovad uut kontserni

18. juuni 2014, 00:00

Soome puidufirma Metsäliitto püüdis Eesti tütarfirmat mitu aastat maha müüa. Kaua planeeritud müük sai lõpuks teoks – uueks omanikuks sai Eesti puidufirma Combimill OÜ.

Combimilli juhatuse liige Margus Kohava ütles, et laienemine loob ettevõttele hea kasvuvõimaluse lähedases valdkonnas, kus juba tegutsetakse, lisaks annab männisaematerjali tootjale uusi võimalusi hakata tegelema uue puuliigiga.

Kohava sõnul oli Metsäliitto tütarfirmat Metsä Wood üritanud müüa juba mitu aastat, mistõttu oli ost juba tükk aega teada. “Meie poole pöördus Metsäliitto finantsjuht, kes uuris, kas soovime pakkumist teha. Arvan, et pakkumisi tegid ka teised ettevõtted,” rääkis ta.

Miks soomlased tütarettevõtte Eestis maha müüsid, Kohava kindlalt öelda ei osanud. “Eks see oli Metsäliitto strateegiline küsimus – ju siis pidasid paslikuks keskenduda ainult oma koduturule,” ütles ta.

Ostunimekirja pole. Puidukontserni Sylvester endistele omanikele kuuluv Combimill ostis ülemöödunud aastal ASilt Sakala Saeveski kinnistu ja seadmed. Toona vastas Kohava küsimusele, kas ettevõttel on tulevikus plaan metsatööstuskontserniks kasvada, eitavalt.

Kohava sõnul pole Combimillil siiani plaanis suureks kasvada. “Kaks ostetud saeveskit polegi kokku suured,” ütles ta. Sellegi poolest lisas ta, et käivad turul lahtiste silmadega ringi. “Välistada midagi ei saa, aga ostunimekirja meil ka koostatud ei ole,” märkis Kohava.

Kohava lisas, et Eesti saeveskitel on viimasel ajal läinud hästi. “Meie oma grupi kaudu teeme lisaks saematerjali tootmisele ka kauba järelvääristamist, ka nendel turgudel läheb hästi. Nõudluse üle praegu küll kurta ei saa,” märkis ta.

10. juunil kiitis Metsä kontserni emafirma Metsäliitto heaks kõigi oma tütarfirma Metsä Wood Eesti ASi aktsiate müügi Eesti ettevõttele Combimill OÜ. Pooled nõustusid tegema ka koostööd nii tooraine hankel kui ka puiduhakke müügil.

Tehing jõustub pärast Eesti konkurentsiameti heakskiitu, eeldatavasti hiljemalt 2014. aasta kolmanda kvartali lõpus.

 

Mis on mis

 • Combimill OÜ

Tegevusala: männisaematerjali tootmine
Asub Suure-Jaani vallas ­Kõidama külas
Kõidama saeveski toodab umbes 75 000 m3 männisaematerjali aastas
osanikeks 7 äriühingut, mille osanikeks omakorda on ASi Sylvester endised aktsionärid Peedo Pihlak, Margus Kohava, Toomas Mets, Heiki Vahermets, Virko Lepmets, Aimar Varula ja Arvo Türner
Combi kontserni kuuluvad veel komponenditootja Combilink, värvitud lengide ja liistude tootja Vindor OÜ ning värvitud liistude ja paneelide tootja Combiwood OÜ.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  17. June 2014, 19:19
  Otsi:

  Ava täpsem otsing