Euroopa Kohus: Soome tuuleenergia Rootsis toetust ei saa

Sirje Rank 01. juuli 2014, 11:49

Euroopa Kohus toetas Rootsi otsust keelduda taastuvenergia toetuse maksmisest Soome tuulepargile, vahendas Bloomberg.

Otsus kinnistab ELi praegust süsteemi, kus rohelise energia toetusi makstakse reeglina vaid oma riigi territooriumil asuvatele projektidele.

Kohtuasjas olid vastakuti Rootsi energiaagentuur ja Soome tuuleenergia tootja Aalands Vindkraft AB. Rootsi keeldumine toetuse maksmisest ei olnud vastuolus ELi reeglitega, mis ei luba takistada kaupade vaba liikumist, leidis kohus.

Kohtu otsus ei lase energiatootjatel ELi taastuvenergia toetustes valitsevaid suuri erinevusi ära kasutada, et üritada toetusi saada eelkõige neist riikidest, kus toetused on kõige kõrgemad.

Kokku maksid ELi 28 liikmesriiki 2012. aastal taastuvenergia toetusteks 34,6 miljardit eurot, mida on üle kahe korra rohkem kui 2009. aastal. Kasvanud kulud on juba sundinud Hispaaniat toetusi kärpima ning sama kaalub Saksamaa.

Euroopa Kohtus on kaalumisel veel teinegi sarnane kohtuasi, mis puudutab Saksa energiatootja RWE AG tootmisüksust Belgias. Belgia valitsus keeldus sellele taastuvenergia toetust maksmast imporditud tuuleenergia eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. July 2014, 11:49
Otsi:

Ava täpsem otsing