• Jaga lugu:

  Euroopa Komisjon ulatab piima-tootjatele abikäe

  Euroopa Komisjon kavatseb võtta kasutusele meetmed vähendamaks Vene sanktsioonide mõju Euroopa Liidu piimasektorile.

  Komisjoni teatel avatakse eraladustusabi võile, lõssipulbrile ja teatud juustudele, et leevendada Vene impordipiiranguid ELi piimatoodetele ja piirata negatiivset mõju siseturule.
  Samuti kinnitas komisjon, et avalikku sekkumist pikendatakse aasta lõpuni. Euroopa põllumeeste ja ühistute organisatsiooni COPA-COGECA teatel on see küll samm õiges suunas, kuid täiendavad meetmed on äärmiselt olulised. Organisatsooni peasekretär Pekka Pesonen ütles ametlikus pressiteates, et turu stabiliseerimine on oluline, kuid meetmed ei ole piisavad.
  „Piimahind langeb kohati kuni 30%, edasised sammud on vajalikud,“ toonitas ta. „Samuti peame pingutama leidmaks uusi turuväljundeid ja kiirendama kampaaniaid nõudluse turgutamiseks. Lisaks on keelu all kuudeviisi kannatanud ELi sealiha sektor ja tuleb võtta kasutusele meetmeid olukorra parandamiseks.“
  Eesti Põllumeeste Liidu president ja Saidafarmi juhi Juhan Särgava sõnul on tal hea meel, et EL märkab asja ja liigutab ülima kiirusega, mis selle suuruse ja kohmakuse juures võimalik.
  „Esialgu aitab see edasi lükata ja võib-olla koguni päästa hukatusest suure osa piimasektorist,“ tunnistas ta. „Meie keskpäeva raadiovestlused on muretumad: „Häh, pankrotti on neid piimatootjaid ennemgi läinud ja läheb veel. Lõppude-lõpuks pole meil ju mingit puudust toiduainetest. Tore ongi kui nüüd ükskord ka toidu hinnad ka allapoole lähevad“.“
  Särgava rõhutas, et taolised arvamused vähenevad käsikäes toidu vähenemisega, kui ollakse oma sahvrid tühjaks söönud. 
  „Tegelikkus on seda karva, et 1 tooraine euro võtab endale külge 9 eurot transpordi, töötlemise, pakendamise, müümise, teenindamise ja GPS teenuse kulusid enne kui ta tagasi jõuab „mullaks saamise“ kohani,“ piltlikustas Särgava. „Teisisõnu 1 tooraine euro kadumine tähendab 9 ülejäänu jaoks teenuste tarbe kadumist. Tooraine tootjaid on ELis 24 miljonit, töötlemist ja kaubastajaid 48 miljonit, kelle teenused ja materjalid on hoopis kallimad kui näiteks lihtsa vilja- või põllukultuuride kasvataja omad.“
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Avatus ja liberaalsus teenib Eesti huve ka Euroopa kaksikpöördes
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
Euroopa Liit peab selgitama, kuidas tasakaalustada vabakaubandusest saadavat kasu tugevneva sooviga kestlikuma ja õiglasema arengu järele, kirjutab välisministeeriumi kaubanduspoliitika ja majandusorganisatsioonide büroo lauaülem Karl-Gerhard Lille.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Lahkuv juht: Ragn-Sells saab endale ägeda uue juhi
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Ragn-Sellsist lahkuv juht Rain Vääna kiidab mantlipärijat Kai Realot ja valmistub talle tööd üle andma, enne kui ise uusi väljakutseid otsima asub.
Koroonaviiruse Delta tüvi saadab vaktsineerituid haiglasse
Koroonaviiruse Delta variandiga satub haiglasse omajagu vaktsineeritud inimesi, selgub kümne juhtiva koroonaeksperdi intervjuust, kes tõdevad, et vaktsiinide peamine eesmärk oli algusest peale ära hoida just rasket põdemist ja surma.
Koroonaviiruse Delta variandiga satub haiglasse omajagu vaktsineeritud inimesi, selgub kümne juhtiva koroonaeksperdi intervjuust, kes tõdevad, et vaktsiinide peamine eesmärk oli algusest peale ära hoida just rasket põdemist ja surma.