Sirje Rank • 7. mai 2017 kell 19:50

Euro tugevnes

Euro reageeris Prantsusmaa presidendivalimiste tulemusele tugevnemisega.

Euro tugevnes USA dollari suhtes 0,2% 1,1023 dollarile, vahendas Bloomberg. See on tugevaim seis läinud aasta novembrist, kuid tagasihoidlikum reaktsioon kui Prantsusmaa presidendivalimiste esimese vooru järel, kus samuti oli võidukas tsentrist Emmanuel Macron. Toona tugevnes euro turgude avanedes veerand tunniga 2%. Seekord oli valimiste tulemus turgudel juba arvesse võetud.

Paremäärmusliku partei kandidaadi Marine Le Peni kaotus presidendivalimiste finaalis kõrvaldab eurot survestanud teguri ja viitab pikemas perspektiivis euro tugevnemisele, unuvad analüütikud. Bank of America Merrill Lynch ja Nomura Holdings prognoosivad euro tugevnemist, Jaapani panga hinnangul kerkib euro kurss dollari suhtes lähema kolme-nelja kuu jooksul vähemalt 1,15 dollari tasemele.

Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania firmade aktsiad on olnud suurimad võitjad poliitiliste riskide taandumisest Euroopas Prantsusmaa presidendivalimiste esimese vooru järel. Prantsusmaa börsiindeks CAC 40 on kerkinud üle 7%, FTSE MIB on kerkinud ligi 9% ning IBEX üle 7%. Samal ajal on S&P 500 indeks kerkinud 2% ja MSCI World Index 3%, vahendas Bloomberg.

„Erilist tulevärki ei ole põhjust oodata – Macroni võidu tõenäosus oli üle 90% ja enne esimest vooru korraldatud arvamusküsitlused osutusid väga täpseks,“ ütles Credit Agricole SA strateeg Manuel Oliveri. Ta prognoosib euro kurssi 1,1050 dollari tasemel, edasine tõus sõltub juba muudest teguritest, sh Euroopa Keskpanga rahapoliitikast.

JPMorgan Chase & Co ökonomist Raphael Brun-Aguerre ütles, et panga hinnangul on Macronil raske parlamendis enamust kindlustada, kuid patiseisu aitaks vältida see, kui Macron moodustab vasak- ja paremtsentristlike parteidega parteideülese koalitsiooni kitsa reformikava elluviimiseks.

Hetkel kuum