Äripäev • 8. mai 2017 kell 8:56

Swedbank prognoosib 3% hinnatõusu

Swedbank  Foto: Veiko Tõkman

Kui märtsis jäi inflatsioon veidi alla kolme protsendi, siis aprillis hindade kasv jällegi kiirenes ning kokkuvõttes oli keskmine tarbijakorv 3,2% kallim kui aasta varem, teatas Swedbanki ökonomist Siim Isküll pressiteate vahendusel.

Kõige suurema panuse tarbijahindade kasvu andis toidu ja mittealkohoolsete jookide hinna kasvu kiirenemine 4,5 protsendini aastases võrdluses.

Transport kallines aastaga 5,5% ning kuigi nafta hind on maailmaturul juba pikemat aega kõikunud vahemikus 50-55 USA dollarit barrel, siis mõni kuu mõjutab transpordi hinna kasvu veel nafta madal võrdlusbaas eelmise aasta esimesest poolest. Swedbanki prognoosi järgi jõuab naftabarreli hind selle aasta lõpuks 58 USA dollarile ja püsib 60 dollari juures terve järgmise aasta.

Aprillis tõusid tavapärasest veidi kiiremas tempos ka toitlustus- ja majutusteenuste hinnad, mis olid 6,8% kõrgemad kui aasta varem. Ainsa kaubagrupina langesid sideteenuste hinnad – 2,5% võrra.

Swedbanki prognoosi järgi püsib hinnatõus 3% lähedal terve aasta vältel toorainete kallinemise ning aktsiisimaksude tõusu mõjul.

Hetkel kuum