Koit Brinkmann • 25. mai 2017 kell 14:15

Talvik: Sarapuu on osav udujutu rääkija

Arvo Sarapuu (paremalt teine) 2015.a sügisel Keskerakonna üldkogul.  Foto: Raul Mee

Vabaerakonna esimees ning riigikogu korruptsioonivastast komisjoni juhtiv Artur Talvik märkis, et mõne nädala eest komisjonis käinud Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu on osav musta valgeks rääkija.

„See on puhas korruptsioon, millega Sarapuu nende kahtlustuste järgi tegeles, siin ei ole mingit kahtlust. Arvo Sarapuu on väga osav inimene, kes sinisilmselt räägib udujuttu ehk musta valgeks. Ka komisjoni protokollist on näha, kuidas ta keeras asja väga kiiresti hoopis selle peale, et "ahned kapitalistid tahavad teilt raha ära võtta". See oli väga osav poliitretoorika,“ kirjeldas Talvik.

Talvik märkis, et nii korruptsioonivastane erikomisjon kui ka Vabaerakond on mitmeid kordi nii avalikult kui kinnistel istungitel peaminister Jüri Ratasele öelnud, et löögu ta see juba geenitasandini korrumpeerunud Tallinna linnavalitsus laiali. „Nii ei saa olla, et erakonna esimees ei saa mitte midagi teha. Nüüd ta siis kustutab tulekahjusid, mis siin järjest puhkevad,“ lisas Talvik.

Ka oli Talvik veendunud, et Sarapuuga ei ole Tallinnas korruptsioon veel lõppenud. „Siin on kindlasti veel mitmeid asju, millest ka järgmisel nädalal toimuval Vabaerakonna korraldataval korruptsioonikonverentsil räägitakse,“ sõnas ta.

Sarapuu käis erikomisjonis

Mäletatavasti kutsuti Tallinna linnajuhid Taavi Aas ja Arvo Sarapuu Tallinna linna prügiveojamade tõttu korruptsioonivastase erikomisjoni ette küsimustele vastama.

Erikomisjoni esimees Artur Talvik uuris muu hulgas Sarapuult, kas ATKO Grupp osales ühes Harjumaa kolme omavalitsuse jäätmeveohankes. Sarapuu ütles, et see ei vasta tõele. Kuid fakt on, et ATKO Grupi tütarfirma ATKO Liinid OÜ tegi 2014. aasta sügisel pakkumuse MTÜ Harjumaa Ühisteenuste Keskuse korraldatud jäätmeveohankel, millega otsiti Anija ja Kose valla prügivedajat.

Tookord pakkus ATKO Liinid küll konkurentidest mitu korda kõrgemat hinda ning ettevõtte pakkumus jäi Ragn-Sellsi, Ekoviri ning Radix Hoolduse järel neljandaks.

Sarapuu suurt huvi prügiveoäri vastu näitab veel, et ATKO Grupp oli aastate eest ka Veolia Keskkonnateenuste ostuhuviliste seas. Toona küll kaaluti ostu, kuid pakkumiseni asi ei jõudnud.

Abilinnapea Sarapuu eestvedamisel ostis Tallinna linn aga Veolialt välja Tallinna prügila enamusosaluse.

Korruptsioonikomisjonis rääkis Sarapuu veel, et Eesti Keskkonnateenused ja Ragn-Sells jagasid kartellikokkuleppe alusel omavahel jäätmeveoturu, samuti hanked ja hinnad. „Prokuratuur uuris seda ning asi lõppes Eesti Keskkonnateenused juhi Argo Luude kriminaalkorras süüdi mõistmisega. Probleem ongi selles, et jäätmeveo hinnad lepitakse kokku,“ teadis Sarapuu. Tegelikkuses ei ole prügiveoäris kedagi kartellikokkuleppe tõttu süüdi mõistetud. Luude mõisteti aastate eest süüdi Tartu linna tänavapuhastushangete kartelliasjas.

Hetkel kuum