LHV teine nägu

LHV filiaali avamisüritus Grocers Hallis, Londonis.  Foto: LHV
Kaspar Allik • 23. märts 2018 kell 14:30

Nädala alguses avas LHV Londonis filiaali. Enda kogemusi ja tähelepanu minnakse pakkuma finantstehnoloogia ettevõtetele.

„Tühimik, mida me sinna täitma läheme, on finantstehnoloogia ettevõtete teenindamine,“ ütles LHV juhatuse liige Madis Toomsalu Äripäeva raadios.

„Kui Eestis oleme endiselt täisteenust pakkuv universaalpank, siis Londonis me ei lähe lõpptarbijani, vaid pakume teenust otse fintech'idele. Olles ise väga digitaalse suunitlusega, saame aru kitsaskohtadest, mis selliseid ettevõtteid võivad oodata,“ lisas Toomsalu.

Lubavatele fintech'idele pakutakse aega ja tähelepanu. „Tavaliselt peavad fintech-ettevõtted, olgu nad siis maksevahendajad või pakkugu muud teenust, rahapesuprobleeme ennetama ja kliendi tundmise põhimõtteid väga järgima. Tihti nad alustavad nullist, on jõudnud mingile tasemele ja vajavad valideeringut. LHV seda pakub. Paljudel juhtudel ütleme ka ei, et te ei ole valmis. Mõnel juhul ütleme, mis on puudu. Nii me ehitame pikaajalise ja korraliku kliendisuhte,“ ütles Toomsalu.

Praegu pakutakse finantsvahendusteenust ligikaudu 40 ettevõttele, kelle kaudu teenindatakse umbes 15 miljonit jaeklienti. Ettevõtted on eri faasides, mõnel on maksed integreeritud, teised läbivad litsentseerimisprotsessi. Uusi kliente LHV Panga juhatuse esimehe Erki Kilu sõnul paaniliselt otsima ei pea, Londonis sõna levib ja piisab, kui käia õiges kohas. Suuri kliente nad ei otsi, vaid panustavad suure potentsiaaliga väikeettevõtetele. Teada edulood on praegu Transferwise ja Coinbase.

„Meil on Londonisse oma bränd tekkinud ja see on palju suurem, kui Eestis kujutada saab. Mingites ringkondades levib see jõuliselt,“ ütles Toomsalu. LHV panga Londonisse tulekut mainis konverentsil peetud kõnes ka Briti rahandusminister.

London kui Euroopa fintech'i keskus

Fintech'id kas alustavad siit, Londonist, või jõuavad lõpuks siia,“ kommenteeris Kilu.

Raha liigub Londoni finantstehnoloogias rohkem kui vanem. Vaatamata sellele, et Brexit ülemöödunud aastal globaalseid investeeringuid finantstehnoloogia firmadesse vähendas, on Brexiti hirm taandunud ning lõppenud aastal sõlmiti aasta varasemaga võrreldes üle kahe korra rohkem tehinguid, 1,8 miljardi dollari eest. Sellest 46 protsenti tuli Ühendkuningriigist endast, 54 protsenti väljastpoolt. Selle hulka kuulub ka Transferwise’i hiljutine 280 miljoni dollari suurune rahakaasamine, mis oli eelmisel aastal UK turul suurim.

Sellega on Ühendkuningriigid ees Hiinast, kuid jäävad alla USAle, kus fintech'i liikus 7 miljardi dollari eest investeeringuid.

Vastuvoolu ujuja

LHV paistab oma tegemistes silma omapärase ajastusega. „1999. aastal, kui me LHV asutasime, oli meil unistus, et toome investeerimise igale inimesele lähemale, teenindame ainult läbi e-kanalite. Siis tuli dotcom-mull ja huvi investeerimise vastu vähenes,“ ütles Kilu. Sellest ajast nähti, et välja töötatud digitaalne teenus oli piisavalt odav ja võimaldab ükskõik millist finantsteenuse äri teha palju odavamalt, kui suure hulga töötajatega pangad.

2008. aastal hakati tegema panka. „Maikuus esitasime litsentsitaotluse ja septembris oli Lehmani pankrot. Kõik küsisid: mis te nüüd teete? Teised panevad kinni, teie teete lahti. Saate ikka aru, mis te teete?“ kommenteeris Kilu.

2016. aasta alguses tehti otsus Ühendkuningriiki minna ja naelamaksete süsteemiga liituda. Ja mitte palju hiljem selgusid Brexiti üllatavad tulemused. „Nagu lõkke ääres oleks – ükskõik, kus istud, ikka puhub suits peale,“ ütles Kilu.

Töö veel käib

Kuigi LHV filiaal Londonis avati 19. märtsil, on töö selle käivitamisega veel pooleli. Finantsvahendajatele Londonis teenuse pakkumiseni on LHV-l plaanis jõuda aasta lõpuks. Praegu otsitakse rahapesu tõkestamisega tegelevat inimenest ja vastavuskontrolli. Viimase ülesandeks oleks kontrollida, et maksevahenduskliendid ja nende protsessid, ning ka LHV ise, on vastavuses regulatsioonidega. Kaalumisel on ka põhikohaga juristi palkamine.

Suurbritannia üksuse juhi Andres Kitteri sõnul liigub Londonis vajaminevate kogemuste ja kvaliteediga inimesi ning agentuuridega käib koostöö sobivate kandidaatide leidmiseks.

Ühendkuningriigi filiaal võimaldab LHV Pangal liituda naelamaksete süsteemidega ning pakkuda finantsvahendajatele reaalajas nii euro- kui ka naelamaksete teenust, valuutavahetust jm. „Ärimudeli sisse on kirjutatud see, et me pakume klientidele erilahendusi, standardlahendusi on vähe,“ ütles Toomsalu.

„Me muutume rahvusvaheliselt finantsteenuseid eksportivaks ettevõtteks. Mul on selle üle siiralt hea meel,“ rõõmustas Toomsalu.

Hetkel kuum