Äripäev • 26. märts 2018 kell 7:04

Soome uuring: mänguautomaate leidub enim kõrge töötusega piirkondades

Mänguautomaat  Foto: epa

Soomlaste värske uuring kinnitab, et hasartmänguautomaate on kõige rohkem just kõrge töötuse ja madala sissetulekuga piirkondades, vahendas Yle.

Vastavalt tervisekindlustuse- ja sotsiaalameti THL hiljutisele uuringule leidub Soomes mänguautomaate kõige sagedamini piirkondades, kus on enim sotsiaalmajanduslikke probleeme.

Kogu riiigis on hasartmänguautomaate enim kõrge töötuse ja madalate sissetulekute ning keskmiselt madalama haridustasemega piirkondades, selgus uuringust. „Mänguautomaadid jagunevad finantstulemuste alusel. Sinna, kus mängitakse rohkem, pannakse ka rohkem automaate,“ selgitas THLi uuringute juht Susanna Raisamo.

Soomes vastutab mänguautomaatide turu eest riiklik lotofirma Veikkaus. Raisamo hinnangul võiks ettevõte vähem lähtuda majandustulemustest. „Soomes üritatakse võidelda mängusõltuvusega ja Veikkaus reklaamib end kui vastutustundlik firma,“ rääkis Raisamo.

Üle 100 000 soomlase on mängusõltlased

Aastast 2015 pärineva uuringu tulemuste põhjal võitleb 3% soomlastest mängusõltuvusega. Samal ajal ohustab mängusõltuvus 15% elanikkonnast. 20% vastas küsitlusele, et keegi tema lähiringist on selle sõltuvusega kimpus.

Soomlased jätsid 2016. aastal mänguautomaatidesse 582 miljonit eurot. Eelmisel aastal sai Veikkaus hasartmängutulu 1,8 miljardit eurot. Kolmandik sellest summast tuli töötutelt, pensionäridelt või inimestelt, kes olid palgata puhkusel, vahendas Yle.

Tundlik poliitiline küsimus

Raisamo loodab, et Veikkaus hakkab pöörama suuremat tähelepanu mänguautomaatide asukohtadele. „Veikkaus võiks äärmisel juhul üritada vältida uute automaatide viimist piirkondadesse, mis on sotsiaalselt ja majanduslikult haavatavad,“ leiab Raisamo.

Ta ei nõua uute automaatide paigaldamise ärakeelamist, kuid märgib, et need ei peaks asuma eriti kergesti ligipääsetavates ja käidavates kohtades. „Eriti seal, kus käib palju teismelisi ja töötuid.“

Hetkel kuum