Kristjan Pruul • 13. aprill 2018 kell 7:45

EfTEN sai loa osta Marienthali keskus

Viljar Arakas  Foto: Andres Haabu

Konkurentsiamet lubas EfTENi kinnisvarafondil osta Tallinnas Marienthali keskuse, mille tagajärjel kasvab EfTENi fondide turuosa Tallinna jaekaubanduspindade turul 9 ja büroopindade turul 4,4 protsendini.

EfTEN teatas ostust veebruari keskel, tehingu järel kasvab II fondi varade maht 250 miljoni euroni, tehes sellest Balti suurima ärikinnisvarasse investeeriva fondi. Aasta algul oli fondi varade maht 222 miljonit eurot. Keskuse senine omanik oli Norra investoritele kuuluvalt Gildhall.

Tehingu hinda osapooled ei avalikusta. "Kokkuleppele saime meie jaoks rahuldavatel tingimustel. Tegemist ei olnud sada protsenti müüja küsitud hinnaga ega ka sellega, millega me esimese pakkumise tegime," kommenteeris EfTENi juht Viljar Arakas veebruaris.

Araka sõnul oli tegemist erandliku ostuga, sest viimasel ajal pole Eesti ärikinnisvara turule omased kõrged hinnad ja kõrge tootluse ootus muutunud, mistõttu on raske kodumaal häid investeerimisobjekte leida.

Marienthali kinnistul on 580 parkimiskohta ja 13 426 ruutmeetrit üüritavat pinda, millel tegutseb 26 pikaajalist üürnikku, nende hulgas ka ankurüürnikud Coca-Cola, Fujitsu ja Selver. Hoone on ehitatud 2008. aastal.

EfTENi turuosa jaekaubanduses kasvab 9 protsendini

Ärikinnisvara konsultatsioonifirma Colliers International Advisors hinnangul oli veebruari keskpaiga seisuga kaasaegsete jaekaubanduspindade suurus Tallinnas 648 000 ruutmeetrit. EfTENi fondide omanduses kaubanduspindade osakaal on 54 758 ruutmeetrit ehk kokku 8,5%.

Koondumise tulemusena suureneb EfTEN fondide omanduses kaubanduspindade suurus 9% kõigist Tallinna kaubanduspindadest. Büroopindade turul kasvab EfTENii turuosa 3,3 protsendilt 4,4 protsendile.

Hetkel kuum