Pille Ivask • 30. juuli 2018
Jaga lugu:
Eurod ja Rootsi kroonid  Foto: Caro/Scanpix

Rootsi kroon tugevnes märkimisväärselt

Rootsi kroon tugevnes euro suhtes viimase nelja nädala kiireimas tempos pärast seda, kui riigi majandus kasvas teises kvartalis oodatust enam. See peaks tegema rõõmsaks ka Eesti ettevõtjad.

Rootsi majandus kasvas teises kvartalis 1% võrra, analüütikute mediaanootus oli 0,5%, kirjutab Bloomberg. Credit Agricole’i valuutastrateeg Manuel Oliveri ütles, et aasta alguse kidur kasv kujutas endast üksnes üleminekuperioodi. „Viimased andmed näitavad, et Riksbank (Rootsi keskpank – toim) kaalub suurema tõenäosusega intressimäärade tõstmist,“ lisas Oliveri.

Rootsi kroon tugevnes euro suhtes 0,7%, 10,2313 kroonini. Viimasel kuul on Rootsi kroon tugevnenud 2,1%.

Rootsi krooni käekäik mõjutab otseselt ka Eesti eksportijaid. Sel kevadel kinnitasid näiteks puitmajatootjad, et krooni pikaajaline nõrgenemine mõjutab nende kasumlikkust ning muudab läbirääkimiste pidamise keerulisemaks. Ettevõtjate sõnul olid asjad kiskunud juba väga halvaks.

Rootsi oli 2017. aastal Eesti puitmajatootjate sihtturgudest 23%ga teisel kohal pärast Norrat, kuhu läheb 31% sellest toodangust.

Jaga lugu:
Hetkel kuum