• Jaga lugu:

  Energeetika vedas laenunõudlust

  Novembris suurenes ettevõtete laenamine peamiselt energeetikaettevõtete üksikute suurtehingute tõttu, teatas Eesti Pank.

  Ettevõtete laenu- ja liisingujääk kokku kasvas novembris eelmise aastaga võrreldes üle 5%.Foto: Sander Ilvest, Eesti Meedia / Scanpix
  Keskpanga teatel võtsid mittefinantssektori ettevõtted uusi pangalaene ja liisinguid sel aastal rohkem kui aasta eest. Osalt on laenu võetud varasemate laenude refinantseerimiseks.
  "Novembris kasvatasid laenumahtu ka mõned energeetikasektori suurtehingud. Teiste sektorite laenunõudlus oli sama suur kui varasematel kuudel. Ettevõtete laenu- ja liisingujääk kokku kasvas novembris eelmise aastaga võrreldes 5,2%," ütles Eesti Panga ökonomist Mari Tamm pressiteates.
  Eluasemelaene võeti rohkem
  Uusi eluasemelaenusid võeti novembris 14% aastatagusest rohkem. Tamme sõnul püsis laenunõudlus novembris suur ja kuuga võeti uut eluasemelaenu 116 miljoni euro väärtuses. "Seetõttu on ka eluasemelaenude portfelli aastakasv pisut kiirenenud ja ulatub 7%ni," selgitas ta.
  Uusi autoliisingulepinguid sõlmisid eraisikud sarnaselt varasemaga hoogsalt. Autoliisingu jääk on aastatagusega võrreldes suurenenud rohkem kui viiendiku võrra.
  Majapidamiste muude tarbimislaenude aastakasv aga aeglustus novembris 4%-le.
  Intressitõus peatus
  Eluasemelaenude keskmine intressimarginaal, mis aasta esimesel poolel suurenes, pole viimastel kuudel tõusnud. Novembris oli see 2,5% ehk siiski kõrgem kui eelmise aasta keskmine.
  Mullusega võrreldes on tõusnud ka ettevõtete uute pikaajaliste laenude keskmine intressimarginaal, mis oli novembris 2,6%.
  Hoiuste tempokas kasv
  Eesti ettevõtete ja eraisikute hoiused pankades jätkasid tempokat kasvu ja suurenesid aastatagusega võrreldes ligikaudu 10%. Seega on hoiused kasvanud laenudest ja liisingutest kiiremini ning ettevõtete ja inimeste finantspuhvrid on suurenenud.
  Mitteresidentide hoiused novembris vähenesid – möödunud aastaga võrreldes on nende maht kahanenud 29%. Kuu lõpus moodustasid mitteresidentide hoiused ettevõtete ja eraisikute hoiuste jäägist 6,2%.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Neste aktsia sööstis tulemuste peale langusse
Neste aktsia sööstis Helsingi börsil hommikul ligi 10protsendisesse langusesse pärast oodatust nõrgemate kvartalitulemuste avaldamist, aga kosus sellest veidi ja praegu saab langust mõõta 5 protsendiga.
Neste aktsia sööstis Helsingi börsil hommikul ligi 10protsendisesse langusesse pärast oodatust nõrgemate kvartalitulemuste avaldamist, aga kosus sellest veidi ja praegu saab langust mõõta 5 protsendiga.
Green Marine ootab oma kollektiiviga liituma HR Partnerit
Kandideerimise tähtaeg: 16.08.2021
Kandideerimise tähtaeg: 16.08.2021
Harjumatu transpordiviis tõmbab vedude hinda alla
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.
Alles eelmisel nädalal saabus Hollandist Kaunasesse esimene konteinerite ja poolhaagistega kaubarong mööda Euroopa standardlaiusega raud­teed, nädal varem alustas Läti raudtee poolhaagiste vedu kahe suurema sadama vahel ning jäänud on veel käivitada pool­haagiseid­ vedav rong Muuga ja Kaunase vahel.