Lauri Teder • 15 detsember 2018

Hiina kasvutempo muserdas ka USA börse

Peking  Foto: EPA

Nädala lõpus hirmutas börse Aasia suurima majanduse pidurdumine, mistõttu USA aktsiaturud süvendasid oma kolmapäeval alanud kaotust.

Dow Jones vähenes 2,02%, liikudes 24 101 punktile. Nasdaq Composite vajus 2,26% madalamale, 6911 punktini. S&P 500 langes 1,91%, 2600 punkti tasemeni. Viie kauplemispäeva jooksul kaotas Nasdaq 1,63% ja S&P 500 2,6% oma väärtusest.

Sarnane vaade avanes ka MSCI ülemaailmse indeksi (ACWI) puhul, mis langes nädalaga 0,6%. Hoolimata reedesest järsust kukkumisest jäi Euroopa suurfirmade koondnäitaja Stoxx Europe 600 aga 1,6 protsendiga rohelisse.

Reedel avaldasid väärtpaberiturgudele survet Hiina majandusnäidikud, mis andsid aimu suurriigi majanduse aeglustumisest. Jaemüügi tõus liikus novembris varasemalt 8,6 protsendilt 8,1 protsendile, 15 aasta nõrgima tasemeni. Tööstustoodangu kasvutempo vajus seevastu 5,9% tasemelt 5,4 protsendini, viidates samuti siseturu nõudluse kahanemisele. Tagasitõmbe põhjus seisneb ökonomistide hinnangul nii USA-Hiina tolliheitluses kui ka Pekingi püüdes riigi ettevõtete üldist võlataset vähendada.

Samal ajal andis rahvavabariik aga Valgele Majale märku, et loodab kahe maa kaubandussuhteid parandada, eemaldades (valdavalt sümboolse žestina) jaanuaris algavate läbirääkimiste ajaks USAs toodetud sõidukitele kehtivad täiendavad tollimaksud.

S&P 500 aktsiate hulgas oli nädala lõpu suurim kaotaja ravimi- ja tarbekaupade hiid Johnson & Johnson, mille aktsia hinda räsis meediaportaalis Reuters avaldatud ülevaade firma talgipulbri uuringute kohta.

Hetkel kuum