5. märts 2018 kell 10:00

Seila pulmi korraldades fantaasia ookeanil, aga pea eelarvet meeles!

Foto: Designed by Prostooleh / Freepik - www.freepik.com

Pulmapeo eelarve on Teie pulmaplaan rahalises väljenduses. Eelarve eesmärk on prognoosida sündmuse finantsilist tulevikku, määrata prioriteedid, planeerida sündmuse tegevusi ning hoida kulud kontrolli all.

Tiia Tambergwww.sydamemaja.eewww.facebook.com/Sydamemaja.ee

Eelarve koostamine on pulma­­peo planeerimisel väga tähtis protsess, sest see on oluline tööriist otsuste tegemisel. Pulmad on elus enamikul juhtudel esmakordselt toimuv sündmus, kus paljud kulud on prognoosimatud ja võivad teiseneda näiteks külaliste arvu muutumise tõttu.

Küllalt sageli juhtub nii, et noorpaarid ei oska kõiki kulutusi ettegi näha, sest pulmapidu ei ole tavaline sünnipäevapidu, kus kõik on varasemate kogemuste põhjal ette teada. Samuti tuleb hinnata paljude nii-öelda pisisegmentide kulusid (valged autolindid, lauaplaan, külaliste nimekaar­did, riigilõiv jne). Kõige suuremad väljaminekud lähevad tavaliselt pulmapeo asukoha ja toitlustuse tellimiseks.

Äripäeva Pulmalehes anname pulmapeo eelarve tabeli, mis annab täisülevaate võimalikest kulutustest. Mida täpsemalt on eelarves kõik kirjas, seda väiksem on võimalus ebameeldivateks üllatusteks.

Kui Teie käsutuses on väike eelarve, siis ikkagi soovitan võtta eelnevalt pulmakorraldaja konsultatsiooni, sest tagasihoidlikud finantsilised vahendid ei tähenda automaatselt seda, et te ei võiks endale lubada ilusat sündmust napimate vahenditega. Lihtsalt siis tuleb peo aktsendid ümber tõsta, alustades näiteks sellest, et suure peo asemel korraldate hoopis 2–3tunnise lühikese vastuvõtu, kus kõik ilus jääb alles alates tseremooniast, väikestest suupistetest kuni esimese avatantsu ja tordini. Kui targalt toimetada, siis ei jää noorpaarile ega külalistele silmapaistvat koonerdamise tunnet. Kui peoeelarve on väike, siis uhket mõisat vähese toiduga, mis lõpeb paari tunniga, pole mõtet broneerida.

Soovitan soojalt uutele noorpaaridele, et ostke kaupu-teenuseid vajaduse ja väärtuse, mitte hinna järgi. Kõige odavam kaup või teenus ei ole lihtsalt väärtusetu, vaid halvemal juhul teevad su veel vaesemaks ja planeeritud pidu kannatab.

Pulmapeo eelarve vorm väljaprintimiseks. 

Hetkel kuum