1. veebruar 1998 kell 22:00

USAs taas suur majanduskasv

USA Föderaalreservide juhi Alan Greenspani kongressi eelarvekomisjonis peetud kõne mõjus dollarile positiivselt, kuigi ta ei öelnud mitte midagi uut. Fedi liidri kõne oli pühendatud Kagu-Aasia majanduskriisi mõjule USA majandusele. Tema sõnade kohaselt võimaldab Aasia majanduskriis inflatsioonisurvele mõningast hingetõmbeaega, samas hoiatas ta pingete säilumise eest tööjõuturul. Siiski andis Greenspan mõista, et lähiajal Föderaalreservid intressimäära ei tõsta. USA aktsiaturg reageeris Greenspani kõnele hindade tõusuga, S&P 500 koondindeks tõusis kõigi aegade kõrgeimale tasemele, Dow Jonesi tööstuskeskmine käis neljapäevase kauplemise käigus samuti korraks üle 8000 punkti.

Dollari kurss tõusis Aasia turgudel tasemeni 1,8347 DEMi (14,6776 krooni), jeeni suhtes tõusis dollari kurss tasemeni 127,75 jeeni, mis oli 1,8% kõrgem kui neljapäeval Euroopa turgude sulgedes. Finantsturud olid pettunud Jaapani uues rahandusministris, endises prokuröris Hikaru Matsunagas. Tokio börsi aktsiate hinnad kukkusid keskmiselt üle 2%. Turud ei ole enam nii veendunud Jaapani majandus-rahandusreformide radikaalsuses, mis oleks hädavajalik riiki majanduslikust mõõnast välja tirimiseks.

Jaapani rahandusministeeriumi skandaal sai uue värvingi kahe ametniku enesetapuga. Skandaal Washingtonis on aga vaibunud ja turud vaatavad taas fundamentaalnäitajaid. Viimased on aga USA-l taas ülihead. Rahvuslik koguprodukt kasvas möödunud aastal 3,8%, mis on suurim kasv alates 1988. aastast -- president Reagani ajast.

Hetkel kuum