Merko tahab paekivi kaevandada

Villy Paimets 16. juuli 2004, 00:00

Merko Kaevandused soovib uuringuid teha Saku vallas Tagadi külas Nõmmküla (suurusega 52,28 hektarit), Nõmmküla II (64,2 ha) ja Tammiku II (75,52 ha) maa-aladel.

OÜ Merko Kaevandused tegevdirektor Arvo Punt ei soovinud öelda investeeringu suurust ega ka võimalikku kaevandamise algusaega.

Harjumaa keskkonnateenistuse vee ja maavarade peaspetsialisti Karin Tibari sõnul on Nabala maardla aktiivsed reservvarud 110,6 miljonit kuupmeetrit ning Merko tahaks kolmelt uuritavalt maa-alalt kokku 45,5 miljonit kuupmeetrit paekivi kaevandada.

?Merko Kaevandused esitas taotlused geoloogiliste uuringute teostamiseks, uuringu teeb OÜ Järva Paas, seejärel maavarade komisjon kinnitab uuringu, varud kantakse maavarade registrisse? see on ikka väga pikk protsess, uuringu luba antakse kolmeks aastaks, ei-ei, seda hirmu ka ei ole, et seal veel sel aastal kaevandama hakataks,? ütles Tibar. ?Uuringu taotlusele on Saku valla seisukohta ka veel vaja.?

Saku valla keskkonnaspetsialist Vilve Tava sõnul vald põhimõtteliselt ei saa geoloogilise uuringu loa andmisest keelduda ning uuringuluba kindlasti väljastatakse, aga kaevanduse koha pealt ta nii kindel ei oleks. ?Tammiku looduskaitseala on seal väga lähedal,? ütles Tava. ?Aga kindlasti ei saa vald lihtsalt öelda, et meile ei meeldi see kaevandamine, ärge tulge siia, ükskõik kumb otsus peab ikka argumenteeritud olema.?

?Need on riigi maad, esmased uuringud tehti 80. aastatel,? selgitas Tibar. Kaevandamise lõppedes istutatakse sinna mets, ilmselt tekib ka veekogusid.

Paekivi kaevandamine on plahvatuslikult kasvanud ning kasv jätkub. ?Ehitustegevus kasvab ? teede-ehitus, kavandatava raudtee-ehitus,? lisas Tibar. ?Nabala maardla kohta on uuringu taotlusi veel esitatud, näiteks AS Kiirkandur, Paekivitoodete Tehase OÜ Väo karjääri ressurss on ammendumas, Harku Karjäär uurib Tabasalu taga Vatslas kaevandamise võimalikkust??

Kaevandamise eest peab riigile lõivu maksma, näiteks eelmisel aastal pidi lubjakivi kaevandaja riigile kaevandatud kuupmeetri eest maksma 5,9 krooni. Kuigi ka Saku vald hakkaks kaevandamise pealt raha maavaramaksu saama, ei korva Tava sõnul raha kindlasti seda kahju, mis loodus saab. ?Aga see on küll minu isiklik arvamus,? rõhutas Tava. ?Ükski vald, ükskõik kui vaene ta ka ei oleks, ei tohiks looduse arvel selliseid möönduseid teha.?

Tagadi küla elanikud võivad aga Tava sõnul aasta kindlasti muretsemata elada ning isegi kui hakatakse kaevandama, informeerib vald oma elanikke aegsasti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing