Sirje Rank • 20. september 2010 kell 12:16

Rehn: Eestil ees hea start

Eesti stardiplatvorm euroalaga liitudes on hea, kuid ees on veel palju tööd, et osalemine rahaliidus oleks Eesti jaoks edukas, ütles Euroopa Komisjoni rahandusvolinik Olli Rehn täna Tallinnas.

"Eesti eelarvepositsioon on tugev ning valitsemissektori võlakoormus madalaim kogu Euroopa Liidus. Eesti majandus on äärmiselt paindlik ja pea kahe kümnendi jooksul tõestanud usaldusväärset valuutakomitee süsteemi järgides suutlikkust fikseeritud vahetuskursi tingimustega kohanduda ja nende raames tegutseda. See kõik viitab sellele, et Eestil kujuneb euroalas osalemine edukaks," rääkis Rehn.

Ees on aga olulised proovikivid, lisas Rehn Estonia kontserdisaalis toimunud eurokonverentsil.

Eesti jaoks on peamine ülesanne hoiduda viimase viie aasta jooksul aset leidnud buumi- ja järsu languse tsükli kordumisest, ütles Rehn. Selleks, et majanduskasv oleks edaspidi tasakaalukam, tuleks tema sõnul esmalt tegeleda kõrge tööpuuduse teemaga – tuua inimesed tagasi tööle ning seejärel tagada, et nende oskused ja areng edeneksid vastavalt majanduse ja ühiskonna vajadustele.

Samuti vajab Eesti Rehni kinnitusel rohkem tootlikke investeeringuid, erinevalt viimaste aastate kinnisvarabuumist, mis viis moonutusteni ressursside jagamisel. Samuti väljendas rahandusvolinik lootust, et Eesti jätkab mõistliku eelarvepoliitikaga ka euroala liikmena.

"Otsus, et Eesti võib euro kasutusele võtta, tähendab riigi jaoks küll olulise eesmärgi saavutamist, kuid ei tähista tee lõppu. Järgmine ülesanne on valmistuda eluks euroalas," ütles Rehn. "Arvestades Eesti ametivõimude kindlameelsust ja poliitilist distsipliini euro kasutuselevõtu projekti järgimisel raskete majandustingimuste ajal, olen kindel, et nad teevad kõik selle nimel, et eurole üleminekust kujuneks edulugu," rääkis ta.

Hetkel kuum