• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Citigroup: aastaks 2050 saab Euroopast muuseum, kasv mujal

  Hinnates maailma erinevate riikide majanduskasvu väljavaateid, terendab Euroopale Citigroupi värskes analüüsis aastaks 2050 üsna kahvatu tulevik – selleks ajaks on maailma suurimate majanduste esikümnest välja kukkunud isegi Saksamaa – kontinenti esindab 10. kohal vaid Suurbritannia.

  Citigroupi analüüsi eesmärk on välja peilida kiireima majanduskasvuga piirkonnad järgmisel neljal aastakümnel. Kõige paljulubavamad on selles osas Bangladesh, Hiina, Egiptus, India, Indoneesia, Iraak, Mongoolia, Nigeeria, Filipiinid, Sri Lanka ja Vietnam.
  Kiire majanduskasvu eeldusteks loeb pank järgmised tegurid: suhteliselt madal elatustase, noor rahvastik, avanemine globaalsetele turgudele ja üleminek turumajandusele, annus õnne ning oskus oma eduga mitte kraavi kihutada nagu Argentiina, kirjutab Wall Street Journal.
  Skaala teises otsas on kidujad. Hispaaniast saab Citigroupi hinnangul maailma üks aeglaseima kasvuga riike juba lähiaastatel. Aeglase kasvuga riikide reas on Austria, Šveits, Belgia, Rootsi, Prantsusmaa ja Itaalia.
  Aastaks 2050 kahaneb Lääne-Euroopa osakaal maailma SKPst 7%-le tänaselt 19%-lt ning 28%lt 1950. aastal, prognoosib Citigroup.
  Samas moodustab arenev Aasia aastaks 2050 maailma SKPst 49%. Kesk- ja Ida-Euroopa osakaal, mis on püsinud läinud sajandi viiekümnendatest aastatest 4% tasemel, kahaneb 2%-le.
  Kui aastal 2010 oli Euroopal neli riiki maailma suurimate majandusruumide esikümnes (neljandast seitsmenda positsioonini): Saksamaa, Prantsusmaa, Suurbritannia ja Itaalia, siis 2050. aastaks jääb kümnendal kohal püsima vaid Suurbritannia. Aastaks 2020 põrub välja Itaalia, aastaks 2040 Prantsusmaa ning aastaks 2050 Saksamaa.
  Küll aga jääb Euroopa 2050. aastal jätkuvalt maailma jõukaimate piirkondade hulka.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Liina Laas: mida ettevõtjad väliseksperte palgates tegelikult kardavad?
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Jutt, et välismaist IT-spetsialisti ei soovita turvariski tõttu palgata, võib olla hirmust või kogenematusest tingitud hädavale, kirjutab personali- ja finantstehnoloogia idufirma Deel Baltikumi regioonijuht Liina Laas.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu tippu
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Kulla hind tõusis enam kui kahe kuu kõrgeima tasemeni, sest Ukrainaga seotud geopoliitilised pinged ning aktsiate odavnemine panid investoreid turvasadamat otsima, vahendab Reuters.
Aasta ettevõtte Chemi-Pharmi finantsjuhi vaade kriisiga kohanemisele: Directo äritarkvara sai asendamatuks
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Sügisel 2021 Eesti aasta ettevõtteks kuulutatud keemiatööstusettevõte Chemi-Pharm on hiljuti seisnud vastamisi mitmete keeruliste olukordadega, mis on aga ettevõtet kokkuvõttes hoopis tugevamaks muutnud. Koroonakriisis kasvas nõudlus desinfitseerimisvahendite järele, kuid samamoodi tegi järsu hüppe ka rahvusvaheline konkurents pakendite ja tooraine turul, viies üles toorme hinnad. Chemi-Pharmi finantsjuht Merle Vacker jagab oma vaadet kriisis esile kerkinud väljakutsetele.
Kurioosne: enamus maailma krüptoäridest on registreeritud Eestisse Käive ulatub miljardite eurodeni
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.
Rahapesu andmebüroo värske raporti kohaselt on enamus maailmas tegutsevatest virtuaalvääringut pakkuvatest ettevõtetest registreeritud Eestis. Neil on miljoneid kliente ning käive ulatub 20 miljardi euroni. Samas toob järelevalve välja, et sektoris tegutsevatel ettevõtete on riskid maandamata.