5 miljardi dollariline kallistus

Fredy-Edwin Esse 29. august 2011, 00:00

Juba pikka aega on juureldud Bank of America (BofA) tervise üle, mis väidetavalt ei oma eriti tugevat kapitalistruktuuri. Pangale on langenud surve võtta vastu uued Basel III kapitalinõuded, mis aga praeguse kapitalistruktuuri juures ei ole saavutatav. Nädala alguses ootasid investorid, et Bank of America müüb selleks oma 10% osaluse China Construction Bankis, mille hinnanguline väärtus oleks 20 miljardit dollarit. Kuid selle asemel otsustati müüa vaid pool sellest, mis oli investoritele selge pettumus.

Dow Jonesi kõige kehvem aktsia. Kartuses, et pangal on seejärel veel raskem Baseli nõudeid täita, müüsid investorid Bank of America aktsia ligi 8% odavamaks, 6,42 dollarile. Tolleks hetkeks oli panga aktsia aasta algusest kukkunud ligi 52% ning see oli Dow Jonesi tööstuskeskmise kõige kehvemini esinenud aktsia. Võrreldes 52 nädala tipuga, oli aktsia 58% miinuses.

Kuid appi tõttab Warren Buffett, kes on teada-tuntud halbadel aegadel ostja ja headel müüja. Kogemus on tal olemas kolme aasta tagusest ajast, kui ta enda firma Berkshire Hathaway kaudu süstis 5 miljardit dollarit Goldman Sachsi ja 3 miljardit veel General Electricusse.

80aastane vanahärra helistas Bank of America juhtidele ja pakkus välja, et investeerib sobivatel tingimustel hätta sattunud panka 5 miljardit dollarit. See oli õnnis kõne pangale, kus firma juhid ei suutnud investorite huvi kuidagi üles kütta ning siis tuleb šarmantne vanahärra, kelle käike jälgib enamik investeerimismaailmast, ja tekitab BofA aktsiate järele tormi.

Mõneti oli tegu haruldase käiguga Buffetti jaoks. Enamasti tullakse talle ise tehinguid tema Omaha kontori ukse taha pakkuma. Näiteks 2008. aastal pöördusid Goldmani ja GE esindajad ise kapitali kaasamise sooviga Berkshire'i juhi poole, kuid seekord alustas läbirääkimisi Buffett.

Ja kuigi BofA tegevjuht Brian Moynihan alguses põikles, suudeti kokku leppida tingimustes, millest võidavad ilmselt mõlemad osapooled. Tehing koosneb põhimõtteliselt kahest osast. Berkshire kulutab 5 miljardit dollarit tähtajatutele eelisaktsiatele, mida ei saa konverteerida lihtaktsiateks, kuid maksavad 6% aastast dividendi.

Sellele lisaks saab Berkshire optsiooniõiguse osta täiendavalt 5 miljardi dollari eest Bank of America lihtaktsiaid 7,14 dollari eest, mis on neljapäevasest sulgemishinnast 6,5% madalam.

BofA teatas, et ei kavatse minna aktsiaturule lisaaktsiaid müüma, samas kui Goldman Sachs ja General Electric kaasasid lisakapitali aktsiate avaliku pakkumisega pärast tehingu teatamist Berkshire'iga.

Kui Buffett Goldmaniga käed lõi 2008. aastal, teenis ta eelisaktsiatelt 10% dividendi ning sai veel 10% preemiumi, kui firma aktsiad tagasi ostis. Lisaks omandas ta 5 miljardi väärtuses aktsiate ostmise optsioone hinnaga 115 dollarit, mis aeguvad 2013. aastal. GE eelisaktsiatega teenis Buffett samuti 10% dividendi ja 10% preemiumi ning aktsiate ostuoptsioonid 22,25 dollariga, mis kehtivad samuti 2013. aastani. Buffetti meelehärmiks on nii Goldmani kui ka GE aktsiad sellest hinnast praegu madalamal - vastavalt 109,84 dollarit ning 15,45 dollarit

Raha ei silu veel kõiki hädasid. Moynihan küll nimetas investeeringut "tugevaks reklaamiks nende visioonile ja strateegiale", kuid Buffetti lisandumine ei kaota veel ära paljusid probleeme, mis panga ees seisavad.

Ükski teine USA pank ei ole riigi kehvast majandusolukorrast enam sõltuvam ning BofA on kõige enam avatud kodulaenudega seotud kahjumitele ja kohtukaasustele. Moynihan sai eelmisel aastal panga etteotsa asudes selle pagasi kaasa ja USA majanduskasvu nõrgenemisega on olukord vaid halvenemas.

Loodetakse ka, et Buffetti tehing kaotab ära vajaduse kaasata lisakapitali. Uute aktsiate emiteerimisega lahjendatakse olemasolevate aktsionäride osalust ja see kindlasti tooks aktsia languse kaasa.

Moynihan ise on öelnud, et ta suudab piisavalt kapitali lisada pangale mittevajalike või mitte põhitegevusega seotud varade müügiga.

Berkshire'i raha samas ei aita kõige olulisemat kapitalisuhtarvu Tier 1, sest regulatsioonid ei luba arvata sellisest müügist tekkivat tulu antud suhtarvu hulka. Seega Moynihan keskendub praegu varade müügile, üritab hakkama saada hüpoteeklaenudega seotud probleemidega ja keskendub bilansi tasakaalustamisele, mis peaks vastu ka tulevastele majandusšokkidele.

Buffetti uudis tekitas tormi BofA aktsiate järele, mis neljapäeval tõusis koguni 9,44%. "Ta võib täiesti vabalt selle investeeringuga teenida 100% kasumit kõigest paari aastaga," ütles Reutersile Henry H. Armstrong Associatesi president James Armstrong. "See on lihtsalt hämmastav, kui palju on Buffetti väike kallistus tänapäeval väärt."

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:59
Otsi:

Ava täpsem otsing