Anne Oja • 7. september 2011 kell 4:54

Arrak: hädapätakad visatakse eurotsoonist välja

Idee kehtestada Põhjamaade ühisvaluutaks Skandinaavia kroon, mida hakkaks kasutama ka Eesti, väärib arutamist, leiab majandusteadlane Andres Arrak. Kuigi tõenäolisem on, et raskustes riigid kaovad eurotsoonist.

Äripäeva küsimusele, kuidas suhtute ideesse arutada Skandinaavia krooni kehtestamist, mida hakkaks kasutama ka Eesti, vastab Andres Arrak.

Jah, minu üldine loogika on, et ühisvaluutat võiksid kasutada omavahel hästi tihedas kaubavahetuses olevad riigid. Soome, Rootsi, Norra ja Eesti võiksid küll sellised riigid olla, millel on ühine valuutaruum. Euroopa häda on, et eurot kasutavad riigid küll kauplevad omavahel, kuid nende majanduspoliitika ja -kultuur on väga erinev. Seega võiks Skandinaavia krooni kehtestamine olla arutamist väärt ettepanek. Kas saaks aga Põhjamaades või kuskil mujal Euroopas oma valuuta kasutusele võtta, ma väga optimistlik pole. Pigem arvan, et need hädapätakad, Kreeka ja Itaalia, visatakse eurotsoonist välja.

Hetkel kuum