Inspektsioon: investeerimishoius võib tuua kahju

Romet Kreek 20. september 2011, 09:34

Eesti pankade investeerimishoiustesse raha paigutades võib klient saada ka kahju, teatas finantsinspektsioon.

Inspektsioon analüüsis turu läbipaistvuse eesmärgil investeerimishoiuste turgu. Sealhulgas analüüsiti hoiuste tootlust ajavahemikul 1. jaanuar 2009 kuni 30. juuni 2011.

Eeltoodud perioodil lõppes kokku 62 377 investeerimishoiuse lepingut, mis jagunes 426 erineva hoiuse emissiooni vahel kogumahuga ligikaudu 274 miljonit eurot. Investeerimishoiuseid pakkus kuus krediidiasutust.

Investeerimishoius on tähtajaline hoius, mille intressimäär sõltub finantsinstrumentide või muu hoiusega seotud vara väärtuse muutusest.

Investeerimishoiuse turuülene kaalutud keskmine tootlus kujunes vaadeldud ajavahemikul negatiivseks: -0,46%. Kõikidest investeerimishoiusesse paigutatud rahalistest vahenditest teenisid kliendid 16% osas positiivset tootlust, 51% hoiustest olid nulltootlusega ja 33% negatiivse tootlusega.

Finantsinspektsiooni analüüs põhines reaaltootlusel, mis tähendab, et tootluse arvutamisel arvestati ka kõikide teenusega seotud ja kliendi poolt makstud tasudega. Negatiivset reaaltootlust võimaldab investeerimishoiuse turul eelkõige hoiuse liik, mille sõlmimisel maksab klient krediidiasutusele tagastamatu teenustasu – nn hoiuse riskipreemia.

Finantsinspektsioon juhib tähelepanu, et:

* riskipreemiaga investeerimishoiuse korral maksab klient pangale teenustasuna riskipreemia. Riskipreemiat pank kliendile üldjuhul tagasi ei maksa. Seega riskipreemiaga investeerimishoiusse investeerimisel võib saada ka kahju. Seda juhul, kui hoiulepingu tähtaja lõppemisel väljamakstava intressi summa ei ületa riskipreemiaks makstud summat.

* investeerimishoiuse intress ei ole üldjuhul garanteeritud. Saadav tulu sõltub konkreetse investeerimishoiuse intressi kujundava vara hindade liikumisest. Kui investeerimishoiuse alusvara väheneb, siis võib pank intressi mitte maksta. See tähendab, et klient tähtajaliselt investeerimishoiuselt tulu ei teeni.

Finantsinspektsioon soovitab enne investeerimishoiusesse raha paigutamist hoolikalt tutvuda konkreetse teenuse tingimuste ning riskidega ja võrrelda seda oma investeerimiseesmärgiga. Vajadusel tuleb küsida tingimuste tähenduse ja sisu kohta täiendavaid selgitusi ja kinnitusi või kasutada selleks sõltumatut nõuandjat.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    21. September 2011, 12:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing