Annika Paabut • 2. mai 2012 kell 14:41

Swed: aasta teine pool tööstustele tugevam

Swedbanki makroanalüütiku Annika Paabuti sõnul kiireneb tööstustoodangu mahtude kasv aasta teises pooles ning poolaasta tuleb esimesest tugevam.

Täna avaldatud andmete kohaselt kahanes tööstustoodang selle aasta märtsis eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 5,9% (sesoonselt ja kalendaarselt silutud andmetel).

Sellel aastal kasvavad töötleva tööstuse mahud tagasihoidlikult tulenevalt jätkuvast segadusest maailmas ja eriti meie peamiste partnerriikide majandusväljavaadete osas. Vaatamata sellele ootame toodangumahtude kasvu, ehkki allharude toodangumahud võivad ajutiselt ka kahaneda, ning kasvumäärade mõningast kiirenemist aasta teisel poolel.

Kuna suurema osa tööstustoodangust toodetakse väljapoole, sõltub toodangumaht suuresti meie partnerriikide majanduste käekäigust – kui meie naabritel, kaupleme peaasjalikult lähiriikidega, läheb hästi, läheb ka meil hästi. Senised majandustulemused annavad alust loota majandusaktiivsuse kasvu juba aasta teises pooles.

Ootuste kohaselt jääb aasta esimene pool teisest nõrgemaks, kuid, nagu öeldud, toodangumahud endiselt kasvavad, ehkki sektorite tähtsus kogutoodangus mõnevõrra muutub ning elektroonikasektori kõrval kasvab nii puidutöötlemise, toiduainete tootmise kui ka metallide tootmise osatähtsused. 

 

Hetkel kuum