Kaisa Gabral • 2. aprill 2013
Jaga lugu:

Keemiatööstuse kasvu taga oli Nitrofert

Statistikaamet teatas täna, et keemiatööstusettevõtted olid ühed, kes tänavu veebruaris kenasti mahte kasvatasid. Eesti Keemiatööstusettevõtete liidu juhi ja VKG ASi juhatuse liikme Meelis Eldermanni sõnul muutis statistikat Nitroferdi lisandumine.

”Statistikaameti numbrid, kui võrrelda kuid, siis 2012. aasta veebruar polnud suurem asi. Kuid keemiatööstuse suurima muudatusena läks tööle Nitrofert, kelle mõju statistikaameti numbritele oli kõige suurem,” märkis Eldermann.

Statistikaameti teatel müüsid töötlevad tööstused tänavu veebruaris kogutoodangust välisturgudele 73%. ”Statistikaamet ei võta keemiatööstuse puhul arvesse põlevkiviõlide ja muldmetallide tootmist, meie liidus oleme ise arvutanud, et tegelik number on 80%,” täpsustas Eldermann ja lisas, et ka Eesti Energia õlitööstus, Viru Keemia Grupp ja Kiviõli keematööstus on välja jäänud.

Kõige suuremad eksportijad ongi Eldermanni sõnul olnud just õlitööstused. ”Kaks kõige suuremat on Viru Keemiagrupp ja Eesti Energia õlitööstus,” lisas Eldermann.

Järgnevaid kuid prognoosides jääb Eldermann tagasihoidlikuks. ”Vaatame, mis ümberringi toimub. Majandussituatsioon Euroopas ei ole kõige roosilisem. Arvan, et veebruari mahu kasv on seotud Nitroferdi tulekuga ja sektoris jätkub pigem stabiilsus,” märkis Eldermann.

Tema sõnul olid 2008. ja 2009. aasta majanduskriisi ajal just keemiatööstused veduriks, mis majanduse kriisist välja vedasid. ”Selles sektoris toona mahud väga oluliselt ei langenud. Tegemist on Eesti majanduse ühe mootoriga, mis tuleb alati ka kriisisituatsioonist välja,” märkis Eldermann.

AS Nitrofert alustas möödunud aasta septembris pärast nelja seisakuaastat taas tööd. Nitrofert toodab ammoniaaki ja karbamiidi, mis on kasutusel mineraalväetistena. Tooraineks on maagaas ja õhust saadav lämmastik. Nitrofert müüb põhiosa toodangust Euroopa Liidu riikidesse, aga ka Põhja- ja Lõuna-Ameerikasse. Osa toodangust ostavad Eesti põllumehed.

Jaga lugu:
Seotud lood
Hetkel kuum