Sõõrumaa valdusfirmal kahjum

Alyona Stadnik, Aivar Hundimägi 22. juuli 2014, 08:36

Ettevõtja Urmas Sõõrumaa investeeringute haldamisega tegelev U.S. Invest lõpetas eelmise aasta kahjumiga. Mullu toimus valdusfirmas ka mitme osaluse müük.

"Kajastatud kahjum on eelkõige arvestuslik ja on tekkinud konservatiivsest lähenemisest kinnisvara objektide hindamisel," kommenteeris Sõõrumaa kahjumit.

Erinevatest allikatest on Äripäevale väidetud, et likviidsusprobleemides olnud Urmas Sõõrumaa on isiklikult võtnud mitmetelt Eesti äriliidritelt lühiajalist laenu. Sõõruma ütles, et ta ei soovi selliseid kuuldusi kommenteerida. "Meil (U.S. Investil - toim) on läbi aegade olnud mitmeid projekte erinevate partneritega ja seni pole keegi pidanud pettuma," märkis ta.

U.S. Investi 2013. aasta müügitulu oli 15,3 miljonit eurot, mis on 22,4% rohkem kui aasta varem. Eelmise aasta kahjumiks kujunes 1,5 miljoni eurot võrreldes 2012. aasta 4,5 miljoni eurose kasumiga.

2013. aasta lõpus kuulus kontserni 32 tütarettevõtet ja 9 sidusettevõtet. "U.S. Invest on investeerimisettevõte ja osaluste ost ja müük on tavapärane majandustegevus. U.S. Invest vähendas eelmisel aastal mitmeid osalusi, kuid samal ajal ka omandas osalusi," märkis Sõõrumaa. "Oleme valmis investeerima uutesse projektidesse ja samuti müüma olemasolevaid, kui pakutavad tingimused meid rahuldavad."

Näiteks müüs Sõõrumaa 2013. aastal enamusosaluse Lätis kinnisvara üürivas ettevõttes, kus edasi ollakse vähemusosanik

"Leidsime, et on otstarbekas kaasata investoreid ja osalus kujunes läbirääkimiste käigus," kommenteeris Sõõrumaa müüki.

Venemaal müüs Sõõrumaale kuuluv puhastusteenuseid pakkuv ettevõte Novõi Dom OOO maha osaluse tütarfirmas Klintek. "Venemaa kinnisvarahoolduse äri on pidevalt kasvanud ja loodame, et areng jätkub ka järgmistel aastatel. Klintek ei olnud vajalik põhitegevuse arengu tarbeks," selgitas Sõõrumaa.

Sellel aastal on Sõõrumaa juba müünud 30% osaluse Karell Kiirabis ettevõtte juhatuse liikmele Jaak Tällile. "Oleme kaasanud mitmete ettevõtete juhatuse liikmeid osanike ringi, et suurendada nende huvi ettevõtte pikkajaliste eesmärkide täitmisel," sõnas Sõõrumaa.

Ta lisas et sellel aastal alustati kiirabi teenuste osutamisega Harjumaal ja Virumaal ning alates 23. septembrist alustatakse ka Ida-Virumaal.

Sõõrumaa nimetas ise enda firma olulisemateks tegevusteks Rotermaani kvartali ning Tondi Tennisekeskuse arendamist ning Ilmatsalus käivitatud elektrijaama.

U.S. Investi eelmise aasta aruandest hakkab silma, et märkimisväärselt on suurenenud sihtfinantseerimise kaudu saadud summad. Kui 2012. aastal sai ettevõtte kokku 911 697 eurot, siis 2013. aastal oli see summa juba 3,5 miljonit eurot. Majandusaastaaruandes on U.S. Invest sihtfinantseerimisena kajastanud Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt Tondi Tennisekeskusele laekunud summad, mida kasutati tennisekeskuse ehitamiseks. Tallinna Linnavalitsuselt laekunud raha on kasutatud laste tennisehalli, riietusruumide ja taastuskeskuse rajamiseks. SA Keskkonnainvesteeringute Keskus on aga aidanud finantseerida Tartu Biogaas OÜ biojäätmetel põhinevat koostootmisjaama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    23. July 2014, 16:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing